ByteDance, compania chineză care deţine aplicaţia video TikTok, a concediat sute de angajaţi din diverse departamente la finalul anului trecut, ca parte a măsurilor de reducere a costurilor, a anunţat marţi publicaţia South China Morning Post (SCMP), transmite Reuters.
Concedierile au fost implementate la Douyin, echivalentul chinez al TikTok, care are aproximativ 600 milioane de utilizatori zilnici, precum şi la divizia imobiliară şi la cea de jocuri, susţine SCMP, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Numărul locurilor de muncă desfiinţate reprezintă un procent redus din forţa de muncă a ByteDance, se arată în raport. Reprezentanţii ByteDance nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters de a comenta informaţia.
Vezi şi: Vizat de o anchetă în Taiwan, TikTok neagă că a înfiinţat o filială
Compania-mamă chineză a TikTok a negat luni că ar fi înfiinţat o filială în Taiwan, după ce autorităţile din insulă au declarat că investighează aplicaţia pentru desfăşurarea de "operaţiuni ilegale", informează AFP.
Consiliul pentru Afaceri Continentale (MAC), principalul organism decizional al Taiwanului cu privire la China, a declarat că a solicitat la începutul lunii decembrie o anchetă coordonată cu privire la problemele de securitate pe care le reprezintă TikTok.
Acest caz de "operaţiuni ilegale" a fost, de asemenea, înaintat procurorilor pentru investigaţie după ce o companie locală se pare că s-a angajat în activităţi comerciale în Taiwan în numele ByteDance, compania-mamă chineză a TikTok, a precizat MAC, fără a oferi mai multe detalii.
Legislaţia taiwaneză interzice platformelor online şi reţelelor sociale chinezeşti să desfăşoare operaţiuni comerciale pe teritoriul său fără a-i putea însă împiedica pe taiwanezi să le acceseze.
Contactat de AFP, compania ByteDance a negat luni că ar fi prezentă în Taiwan.
"Rapoartele recente care sugerează că ByteDance a înfiinţat o filială în Taiwan sunt incorecte", a declarat un purtător de cuvânt.
"Societatea nu a înfiinţat nicio entitate juridică în Taiwan", a completat acesta.
TikTok este disponibil în Taiwan, dar nu este deosebit de popular pe insulă.
Ziarul local Liberty Times a relatat luni că filiala vizată de o anchetă este o companie înfiinţată în 2018 care şi-a schimbat numele în ByteDance Taiwan Ltd Co în luna noiembrie.
Taiwanul susţine că este de mult timp victima unor campanii masive de dezinformare şi spionaj din partea Chinei.
Insula democratică autonomă şi-a intensificat controlul asupra companiilor chineze în ultimii ani, în special prin impunerea de reguli privind investiţiile în mai multe sectoare cheie de pe insulă, cum ar fi industria semiconductorilor.
În declaraţia sa de duminică seara, MAC a afirmat că TikTok constituie un risc pentru securitatea sa.
"În ultimii ani, China a folosit TikTok şi alte videoclipuri scurte pentru a desfăşura operaţiuni cognitive menite să se infiltreze în alte ţări", se arată în document.
"Există, de asemenea, un risc ridicat ca guvernul chinez să colecteze informaţiile personale ale utilizatorilor", subliniază acesta.
Beijing-ul consideră Taiwan-ul drept parte a teritoriului său şi se opune ca acesta să fie considerat un stat independent. Relaţiile dintre Beijing şi Taipei se află în prezent la cel mai scăzut nivel din ultimii ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.