Autoritățile de muncă din Brazilia au raportat miercuri descoperirea a 163 de cetățeni chinezi care lucrau în „condiții asemănătoare sclaviei” pe șantierul unei fabrici BYD din statul Bahia. BYD a anunțat că a întrerupt colaborarea cu firma care angajase muncitorii și cooperează cu autoritățile pentru a clarifica situația.
„Etichetarea nedreaptă ca fiind ‘sclavi’ le-a făcut pe angajații noștri să simtă că demnitatea lor a fost insultată și drepturile lor umane încălcate, afectând grav demnitatea poporului chinez. Am semnat o scrisoare comună pentru a ne exprima sentimentele reale”, a scris Grupul Jinjiang pe contul său oficial de Weibo.
Declarația a fost redistribuită de Li Yunfei, directorul general al departamentului de branding și relații publice al BYD, care a acuzat „forțe străine” și unele publicații chineze de „denigrarea deliberată a mărcilor chineze și a țării, subminând relația dintre China și Brazilia”.
Un reprezentant al BYD a redirecționat Reuters către postarea lui Li Yunfei pe Weibo când a fost întrebat despre situație și comentariile Jinjiang. Grupul Jinjiang nu a răspuns solicitărilor de comentarii.
Fabrica BYD din Bahia este planificată să producă anual 150.000 de vehicule, marcând cel mai mare proiect de acest fel al gigantului chinez în străinătate. Lansarea producției este prevăzută pentru 2024 sau începutul anului 2025, având în vedere creșterea iminentă a taxelor vamale pentru vehicule electrice importate în Brazilia, de la 18% la 35% în iulie 2026.
Miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Mao Ning, a declarat că ambasada chineză din Brazilia colaborează cu autoritățile braziliene pentru a verifica și soluționa situația.
Grupul Jinjiang a susținut că situația a fost rezultatul unor „diferențe culturale și de traducere” și că întrebările adresate de inspectorii brazilieni ar fi fost „sugestive”. În plus, compania a publicat un videoclip cu un grup de muncitori chinezi care, în fața camerei, au citit o scrisoare comună în care neagă acuzațiile.
Potrivit scrisorii, 107 muncitori ar fi predat pașapoartele companiei pentru a li se facilita obținerea unui certificat de identitate temporară în Brazilia. Inspectorii brazilieni susținuseră anterior că muncitorilor li s-au reținut ilegal pașapoartele.
„Suntem foarte fericiți să muncim în Camacari”, a declarat un muncitor chinez, neidentificat, în videoclip.
„Respectăm legile și reglementările, muncim din greu și sperăm ca proiectul celei mai mari fabrici de vehicule electrice din Brazilia să fie finalizat cât mai curând posibil”, a adăugat acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.