BVB și depozitarul central lansează Platforma Înrolare Investitori

DCBusiness Team |
Data publicării:
Platforma Înrolare Investitori
Platforma Înrolare Investitori

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Depozitarul Central lansează Platforma Înrolare Investitori împreună cu Aurachain şi eVOTE, potrivit unui comunicat remis luni AGERPRES.

Prin intermediul acestei platforme, după parcurgerea unui proces de identificare a persoanelor fizice, se deschid conturi de utilizator prin intermediul cărora investitorii pot participa şi vota online la Adunările Generale ale Acţionarilor organizate de companiile listate la BVB.

Platforma Înrolare Investitori va putea fi utilizată ulterior şi în alte scopuri, precum facilitarea unor servicii destinate investitorilor, inclusiv pentru accesarea de la distanţă a unor servicii oferite de Depozitarul Central - de exemplu, obţinerea extraselor de cont.

"Episodul pandemic pe care l-am traversat a lansat una dintre cele mai interesante provocări: digitalizarea accelerată, în toate domeniile. Depozitarul Central a investit dintotdeauna masiv şi susţinut în automatizare şi digitalizare pentru a asigura servicii de o înaltă calitate, dar mai ales pentru a furniza soluţii în beneficiul şi pentru confortul clienţilor noştri. Astfel că lansarea Platformei Înrolare Investitori, cu acces spre serviciul de vot electronic eVOTE, este o etapă firească în dezvoltarea, optimizarea şi modernizarea serviciilor oferite partenerilor Depozitarului Central. Această platformă va fi perfecţionată şi completată cu toate facilităţile de care are nevoie un investitor, în funcţie de oportunităţile pe care le vom identifica. Ne bucurăm să putem oferi, alături de Bursa de Valori Bucureşti, acest serviciu atât de important şi util pentru toţi actorii implicaţi în piaţa de capital românească", a afirmat Silvia Buicănescu, director general al Depozitarului Central.

La rândul său, Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, consideră că nu se mai poate vorbi despre piaţa de capital fără a face referire la digitalizare.

"Proiectul care devine operaţional acum, Platforma Înrolare Investitori, dezvoltat cu partenerii de la Aurachain şi colegii de la Depozitarul Central reprezintă un pas înainte în simplificarea accesului la piaţa de capital pentru investitori. Într-o primă etapă, platforma va digitaliza procesul de participare a investitorilor la Adunările Generale ale Acţionarilor din cadrul companiilor listate la bursă şi procesul de votare, realizate prin intermediul eVOTE - sistem online de participare la şedinţele adunărilor generale ale acţionarilor. Ulterior, beneficiile platformei vor fi extinse la dezvoltarea altor servicii digitale pentru investitori. La nivelul Bursei de Valori Bucureşti am căutat mereu să identificăm soluţii tehnologice prin care să facilităm accesul la piaţa de capital, atât pentru investitori, cât şi pentru emitenţi şi cu siguranţă lansarea acestei platforme vine în sprijinul lor", a menţionat Adrian Tănase.

În opinia lui Mihai Chişu, director general al Governance Partners, colaborarea dintre eVOTE şi Bursa de Valori prin Depozitarul Central ca prim serviciu de utilitate al Platformei Înrolare Investitori reprezintă un pas semnificativ în direcţia dezvoltării pieţei de capital din România prin digitalizarea serviciilor oferite acţionarilor companiilor listate.

"De azi înainte, acţionarii vor avea la dispoziţie o metodă simplificată de participare la adunările generale şi vor putea vota mult mai rapid punctele ce definesc viitorul companiilor în care investesc. Prin eVOTE, atât companiile, cât şi acţionarii acestora au siguranţa că voturile exprimate sunt numărate şi calculate corespunzător. Această transformare a modului de participare şi vot aduce tehnologia anilor 2022 în procesul unei AGA şi creează premise temeinice pentru aplicarea transparenţei şi bunei guvernanţe corporative specifice companiilor listate la BVB. În cea mai aglomerată perioadă a anului pentru companiile listate la BVB, ianuarie-mai 2022, prin intermediul Platformei eVOTE au fost organizate 50 de Adunări Generale ale Acţionarilor dintre care 37 au fost cele anuale. Toate evenimentele au fost transmise în direct, fără întârzieri între mediul online şi cel cu prezenţă fizică", a menţionat Mihai Chişu.

La rândul său, Adela Wiener, Founder & CEO al Aurachain, a subliniat că digitalizarea şi automatizarea proceselor este o modalitate dovedită de a îmbunătăţi substanţial eficienţa operaţională, iar acum vedem că aceasta poate avea un impact mare pentru piaţa de capital din România.

"Bursa de Valori Bucureşti şi Depozitarul Central au maximizat capabilităţile platformei low-code Aurachain pentru a construi Platforma Înrolare Investitori într-un mod mult mai rapid decât ar fi permis metodele tradiţionale de dezvoltare. BVB va continua să beneficieze de avantajele platformei noastre prin vizibilitatea real time asupra întregului proces, nivelul ridicat de securitate, precum şi capacitatea de a face rapid modificări şi îmbunătăţiri pentru a răspunde nevoilor din piaţă", a precizat Adela Wiener.

Bursa de Valori Bucureşti administrează pieţe de acţiuni, obligaţiuni şi alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme alternative de tranzacţionare şi furnizează o gamă variată de servicii participanţilor la pieţele financiare. Bursa de Valori Bucureşti este o companie listată pe propria piaţă din 2010.

Depozitarul Central oferă servicii de administrare centralizată a conturilor de valori mobiliare, servicii de compensare şi decontare a instrumentelor financiare tranzacţionate pe diferite locuri de tranzacţionare, servicii de decontare transfrontalieră prin legături stabilite cu alte CSD-uri, operaţiuni de împrumut de valori mobiliare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9759
Diferența -0.0007
Zi precendentă 4.9766
USD
Azi 4.7742
Diferența 0.0425
Zi precendentă 4.7317
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9759 RON
USD flag1 USD = 4.7742 RON
GBP flag1 GBP = 5.9774 RON
CHF flag1 CHF = 5.3721 RON
AUD flag1 AUD = 3.1018 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.4124 RON
HUF flag1 HUF = 0.0121 RON
JPY flag1 JPY = 0.0309 RON
NOK flag1 NOK = 0.4302 RON
SEK flag1 SEK = 0.4306 RON
XAU flag1 XAU = 415.3204 RON
Monede Crypto
1 BTC = 472105.65RON
1 ETH = 15960.01RON
1 LTC = 482.24RON
1 XRP = 7.50RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.75%
6 luni: 5.79%
12 luni: 5.83%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17134.54-0.97%
BET-BK3177.98-1.36%
BET-EF923.66-0.61%
BET-FI60622.56-0.07%
BET-NG1213.18-0.53%
BET-TR37787.26-0.98%
BET-TRN36728.98-0.98%
BET-XT1471.96-0.91%
BET-XT-TR3191.04-0.91%
BET-XT-TRN3108.26-0.91%
BETAeRO910.86-1.18%
BETPlus2535.89-0.95%
RTL38053.05-0.66%

Opinii

Dumitru Chisăliță, președintele AEI
Profesorul Mircea Coșea / Foto: Crișan Andreescu

Donald Trump revine. Mircea Coşea: Ce se schimbă pentru România și economia europeană?

Donald Trump a fost ales din nou președinte în...

Adrian Negrescu, analist economic

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel