Până atunci, bursele vor încerca să reziste oricărei tentații de creștere abruptă și nejustificată sau de scădere drastică și greu de recuperat. Astăzi, în primele ore de tranzacționare piețele europene au deschis fără chef, fără vlagă, cu minus 0,14% la Paris, minus 0,17% la Londra și minus 0,31% la Frankfurt. Poate este încă efectul dimineții de luni, perioadă confirmată de studii drept una dintre cele mai neplăcute a săptămânii. Rămâne de văzut.
Al treilea record în doar câteva zile
Dacă pe piața de capital prudența a fost cuvântul de ordine, pe piețele materiilor prime s-a simțit agitație. Astfel, aurul a atins cel mai ridicat nivel din istorie, fiind deja al treile record stabilit în ultimele câteva zile. Din nou, de vină este FED sau, mai exact, speranța că banca centrală americană va proceda la prima reducere a ratei dobânzii din ultimii patru ani.
Aurul s-a scumpit în condițiile unui dolar mai slab, crescând cu 0,4%, până la 2.585,54 dolari/uncie, după ce a urcat la o valoare pe care nu a mai înregistrat-o vreodată: 2.588,81 dolari/uncie. Contractele futures pe aur din SUA au crescut cu 0,1%, până la 2.613,40 de dolari.
Aurul și dolarul, în direcții opuse
Dolarul a slăbit cu 0,2%, făcând aurul mai ieftin pentru deținătorii altor valute. „Perspectiva unei reduceri de 50 de puncte de bază de la Fed în această săptămână a trimis aurul și dolarul în direcții opuse”, a declarat Tim Waterer, analist la KCM Trade.
„Condițiile generale pentru aur rămân favorabile și sunt probabile noi câștiguri. Dacă dolarul își continuă tendința descendentă, aurul ar putea ajunge la 2.700 de dolari până la sfârșitul anului”, a estimat expertul.
Petrolul a devenit agitat
Pe fondul unui dolar slab a crescut și prețul petrolului, care și-a întârit, astfel, pozițiile. Țițeiul marca Brent, de referință în Europa a atins, în cursul dimineții, 72,17 dolari/baril, în timp ce petrolul american WTI, a ajuns la 69,67 dolari/baril, apropiindu-se, astfel, de pragul psihologic de 70 de dolari/baril.
Toți ochii vor fi ațintiți asupra FED săptămâna aceasta, în timp ce speculațiile se învârt asupra amplorii reducerii ratelor la reuniunea de politică din 17-18 septembrie și asupra ritmului reducerilor viitoare. Banca Angliei și Banca Japoniei își vor anunța, de asemenea, deciziile de politică monetară în cursul acestei săptămâni.
Lingourile, randament zero
În prezent, piețele stabilesc consideră o probabilitate de 59% ca FED să anunțe o reducere de 50 de puncte de bază miercuri, în creștere față de procentul de 43%, de vineri, potrivit instrumentului FedWatch al CME.
Lingourile cu randament zero devin o investiție favorizată pe fondul scăderii ratelor dobânzilor și al tulburărilor geopolitice. În plus, candidatul republican la președinție Donald Trump a fost, duminică, ținta unei noi tentative de asasinat, potrivit FBI.
Argintul spot a câștigat 1% până la 30,95 USD uncia, marcând cel mai ridicat nivel din ultimele două luni.
Platina a crescut cu 0,5%, la 1.000,35 USD, iar paladiul a crescut cu 0,1%, la 1.069,52 USD.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.