Indicele mondial MSCI, care urmărește acțiunile din 49 de țări, a crescut la cel mai înalt din 6 martie. Indicele este în scădere cu peste 8% fațăd e aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul blocajelor care au împins multe economii în contracție.
Principalul indice european MSCI a atins și el valori maxime de trei luni, iar STOXX 600 a crescut cu aproximativ 1,2%, până la niveluri care nu au fost văzute începând cu 6 martie.
În China, Japonia și Coreea de Sud, unde COVID-19 este relativ limitat, indicii bursieri s-au redresat substanțial până la doar 5-6% sub nivelul maxim al acestui an.
Există câteva semne de redresare a activității de afaceri pe măsură ce guvernele își repornesc economiile, cu toate că eliminarea restricțiilor ar putea declanșa un al doilea val de infecții.
Companiile din zona euro au suferit o altă contracție majoră a activității în luna mai. Deși există semne că perioada cea mai rea a trecut, ar putea trece câteva luni înainte de revenirea la creștere.
4,5 miliarde de lei, câștigate de BVB săptămâna trecută
Optimismul economic a susținut valutele sensibile la risc și a împins în jos dolarul, care a atins un nivel minim din ultimele trei luni față de un coș de valute comparabile.
Petrolul a crescut miercuri, cu Brent peste 40 de dolari barilul pentru prima dată începând cu luna martie, pe fondul redcuerilor d eproducție anunțate de producătorii majori.
Petrolul Brent cu livrare în luna august a crescut în jurul valorii de 1,2%, la 39,11 dolari barilul, ajungând la 40,53 doplari în timpul sesiunii. Referința americană West Texas Intermediate (WTI) a crescut la cel mai înalt nivel din 6 martie, dar a încheiat în scădere, la 36,45 dolari.
Prețul spot al aurului a scăzut cu 0,6% până la aproximativ 1.717 dolari pe uncie.
Euro, care a crescut peste 1,12 dolari pentru prima dată în 11 săptămâni la începutul tranzacționării pe piața londoneză, este pe cale de a consemna o creștere consecutivă timp de șapte zile față de dolar - cea mai lungă serie din decembrie 2013.
La București indicele BET se apropie de 9.000 de puncte, la 8.950,31, cu un plus de 1,54% și cu cele mai lichide companii cu creșteri ce ajung și la 4,73% (Banca Transilvania).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.