Wall Street a deschis pe verde, Dow Jones câștigând, la deschiderea tranzacțiilor, 0,44%, Nasdaq 0,90%, iar S&P 500 0,61%. După o lungă de ezitare, piețele europene i-au urmat, în cele din urmă, exemplul: Milano a câștigat 0,58%, Paris 0,43%, Frankfurt 0,21% și Londra 0,11%. La Zurich, SMI a câștigat marginal 0,01%.
În rândul consumatorilor americani, încrederea, principalul motor al creșterii economice, a crescut din nou în iunie, peste așteptări, după ce a scăzut în luna precedentă la cel mai coborât nivel din noiembrie, condițiile actuale părând mai bune decât înainte, potrivit indicelui publicat de Conference Board.
În plus, vânzările de locuințe noi au continuat să crească în mai, dar prețurile au continuat să încetinească, în timp ce comenzile de bunuri durabile au continuat să crească. După câteva săptămâni foarte dinamice, piețele americane au stagnat săptămâna trecută, în fața tonului încă marțial al bancherilor centrali față de inflație.
Perspectiva unei creșteri încă viguroase și a unui răspuns ferm din partea băncilor centrale a făcut ca ratele dobânzilor guvernamentale să crească din nou. Rata obligațiunilor americane pe 10 ani a crescut la 3,76% în jurul orei 15:40 GMT, față de 3,72% luni, iar cea germană la 2,35%, față de 2,31% luni.
Marți, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a dat din nou asigurări că, "în absența unei schimbări majore a perspectivelor (sale)", BCE va continua "să majoreze ratele în iulie". Miercuri, Lagarde va vorbi din nou, alături de președintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, și de guvernatorul Băncii Angliei (BoE), Andrew Bailey.
Dar investitorii au fost mulțumiți marți și de faptul că inflația în Canada a încetinit din nou în luna mai (la 3,4% în ritm anual), în conformitate cu așteptările. În Statele Unite, vineri va fi publicat indicele PCE, măsura preferată a inflației de către Fed, pentru luna mai.
Avansul companiilor aeriene
Pe plan bursier, Delta a fost lider (+3,70%), după ce și-a majorat previziunile pentru întregul an datorită creșterii cererii și a scăderii costurilor cu combustibilul. De acest lucru au beneficiat și alte companii aeriene, precum American Airlines (+4,41%) și United Airlines (+4,22%).
Sectorul turismului a urmat același trend, în special operatorii de croaziere, cu o creștere de 6,30% pentru Carnival și de 3,35% pentru Royal Caribbean.
În Europa, Lufthansa a crescut cu 2,89%, IAG cu 2,61% și Air-France-KLM cu 1,46%.
Kering cumpără Creed
Grupul de lux Kering, care a pus ochii pe casa de "haute parfumerie" Creed, mizează pe această achiziție pentru a permite noii sale divizii de frumusețe să atingă o masă critică pe o piață foarte profitabilă și în creștere rapidă. Acțiunile au câștigat 0,66%, crescând în linie cu alte acțiuni din sector.
Bunurile de lux au avut un salt mai puternic la începutul tranzacțiilor europene, impulsionate de perspectivele bune de creștere pentru China, prezentate marți de premierul chinez Li Qiang.
Petrolul, euro și bitcoin
Prețul petrolului scade, în condițiile în care îngrijorările legate de posibilele întreruperi ale aprovizionării din Rusia sunt depășite de temerile legate de activitatea economică globală din cauza ratelor ridicate ale dobânzilor.
Petrolul Brent din Marea Nordului cu livrare în luna august a scăzut cu 0,89%, la 73,52 dolari, în jurul orei 15:30 GMT. Echivalentul său american, barilul de West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în aceeași lună, era de asemenea în scădere cu 0,89%, la 68,75 dolari.
Prețul contractului european de referință pentru gazele naturale, contractul olandez TTF, era în creștere cu 9,46%, la 35 de euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.