Indicele mondial al acțiunilor MSCI a crescut cu 0,2%, îndreptându-se spre o creștere lunară de 1,8%. Indicele japonez Nikkei, în urma prăbușirii de la începutul lunii, urma să piardă 1,6% în această lună, dar a crescut vineri cu 0,3%.
În ceea ce privește piața de capital europeană indicele de referință Stoxx a atins un maxim intraday în primele tranzacții, atingând un avans de 0,19% în jurul orei 15:00.
La nivel local, indicele FTSE 100 din Marea Britanie a urcat la un maxim al ultimilor trei luni. Indicele german DAX 30 a urcat cu 0,17%, la ora 14.50, indicele francez CAC40, a înregistrat o creștere de 0,36% iar indicele românesc BET a crescut cu 0,26% după ora 15:00.
Piețele monetare estimează cu încredere prima reducere de 25 de puncte de bază a Rezervei Federale din acest ciclu la reuniunea din 18 septembrie, cu o șansă de 33% de reducere de 50 de puncte de bază.
Economia Statelor Unite a crescut mai rapid decât se credea inițial în al doilea trimestru al acestui an, datorită cheltuielilor de consum ridicate și profiturilor corporative, se arată într-un raport publicat joi.
Între timp, indicele cheltuielilor de consum din SUA, care urmează să fie publicat în cursul zilei de vineri, este așteptat de traderi pentru a estima dacă inflația a crescut.
Piețele obligațiunilor guvernamentale au crescut vertiginos la începutul lunii august, după ce un raport privind locurile de muncă din SUA mai slab decât se așteptau analiștii și o creștere surprinzătoare a ratei dobânzii de către Banca Japoniei au provocat haos în tranzacțiile cu valută și au determinat vânzări masive de active riscante.
Vineri, dolarul s-a stabilizat aproape de un maxim săptămânii față de principalele valute, pe cale să întrerupă o serie de cinci săptămâni de pierderi, deși se îndreaptă încă spre o pierdere lunară de aproximativ 2,5%.
Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 0,2%, la 79,80 dolari pe baril.
BVB a deschis în creștere vineri
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis, vineri, cu creşteri pe majoritatea indicilor, iar valoarea tranzacţiilor se cifra la 5,485 milioane de lei (1,1 milioane euro), după 30 de minute de la debutul şedinţei.
Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 0,18%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la BVB, consemna un avans tot de 0,18%.
Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 0,16%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, se depreciase cu 0,22%.
Indicele BET-FI al SIF-urilor a scăzut cu 0,17%, iar BET-NG, indicele celor zece companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, consemna un plus de 0,21%.
De asemenea, indicele BET AeRO, ce include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, era în scădere cu 0,08%.
Conform datelor BVB, cele mai mari creşteri ale valorii acţiunilor le înregistrau: Medlife (+5,42%), Ropharma (+2,78%) şi Sphera Franchise Group (+2,26%).
În schimb, în scădere erau acţiunile Carbochim (-7,84%), Fondul Proprietatea (-4,83%) şi Altur (-4,22%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.