Indicele pan-european STOXX 600 a închis în scădere cu 0,4%, răsturnând avansul de 0,5% în cursul zilei, înainte de vestea privind intenția Iranului de a ataca Israelul.
Indicele german DAX 40 a închis în scădere cu -0,58%. Indicele francez CAC a înregistrat o scădere de -0,81% la ora închiderii sesiunii de tranzacționare. Indicele spaniol a condus pierderile, cu o scădere de 1,72%, în timp ce indicele BET a pierdut -0,28%.
Majoritatea sectoarelor STOXX au scăzut, iar acțiunile băncilor din zona euro au condus pierderile, cu o scădere de 2,8%.
Acțiunile companiilor de bunuri personale și de uz casnic și al companiilor de retail au completat scăderile, cu -1,7% și, respectiv, -1,3%.
Statele Unite au indicii că Iranul se pregătește să lanseze iminent un atac cu rachete balistice împotriva Israelului care ar putea fi cel puțin la fel de mare ca un atac pe care Teheranul l-a organizat la începutul acestui an, au declarat oficialii americani.
„Este puțin probabil să dureze această scădere, deoarece atunci când Iranul a atacat în trecut, a eșuat rapid”, a declarat Giles Coghlan, managing director la GCFX.
Contrar tendinței, titlurile de capital legate de companiile energetice au urcat cu 1,3%, urmărind un avans de peste 3% al prețului țițeiului.
Companiile din domeniul apărării, precum Rheinmetall din Germania și Saab din Suedia, au crescut și ele cu 5,1%, respectiv 3,5%.
Randamentele obligațiunilor guvernamentale din zona euro și-au extins declinul, investitorii căutând active de refugiu.
Randamentele au scăzut inițial după ce, în septembrie, datele au arătat că inflația din zona euro a scăzut sub 2% pentru prima dată de la jumătatea anului 2021, ceea ce a întărit argumentele deja solide în favoarea unei reduceri a ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană în această lună.
Între timp, activitatea manufacturieră din zona euro a scăzut la cel mai rapid ritm din acest an în septembrie, în timp ce sectorul manufacturier german s-a contractat, de asemenea, la cel mai rapid ritm din ultimul an, au arătat datele PMI.
Sectorul manufacturier din Franța a continuat să se contracte în septembrie, în timp ce activitatea manufacturieră din Italia s-a contractat pentru a șasea lună consecutiv în septembrie.
Printre alte mișcări importante de pe piața de capital europeană, producătorul de produse chimice Covestro a câștigat 3,8% după ce Abu Dhabi National Oil Company a declarat că a încheiat un acord pentru a cumpăra producătorul de produse chimice pentru 14,7 miliarde de euro.
Proprietarul Gucci, Kering, a scăzut cu 2,9% după ce Goldman Sachs a coborât ratingul la „sell”, în timp ce producătorul de bere Anheuser-Busch Inbev a crescut cu 1,6% după ce Citi a ridicat ratingul la „buy”.
Indicele de referință FTSE 100 al Marii Britanii a crescut marți, câștigurile fiind determinate în principal de sectorul energetic, investitorii fiind îngrijorați de escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu după un raport conform căruia Iranul plănuiește un atac asupra Israelului
Indicele blue-chip FTSE 100 a crescut cu 0,5%, în timp ce indicele FTSE 250, orientat spre piața internă, a pierdut 0,7%.
Piețele globale au scăzut în general, în timp ce prețul petrolului a răsturnat pierderile inițiale și a crescut după ce un oficial al Casei Albe a declarat că SUA are indicii că Iranul se pregătește să lanseze iminent un atac cu rachete balistice împotriva Israelului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.