Bursele europene s-au dus la vale! ”Ziua eliberării” se apropie

Simona Haiduc |
Data publicării:
De unde am plecat și unde am ajuns! / FOTO: Freepik
De unde am plecat și unde am ajuns! / FOTO: Freepik

Perspectiva unei avalanșe de noi taxe vamale asupra produselor care intră în Statele Unite a provocat o stare de profundă îngrijorare printrel partenerilor comerciali ai celei mai mari economii mondiale și a antrenat scăderea drastică a piețelor bursiere.

După taxele impuse pentru oțel și aluminiu, dar înainte de cele pentru industria auto, președintele american Donald Trump intenționează să accelereze miercuri procesul, anunțând tarife vamale „reciproce”.

Pe 2 aprilie, dată pe care o numește „ziua eliberării”, Trump dorește să ridice noi bariere vamale, ce vor depinde în special de taxele impuse de țările vizate asupra produselor americane.

Piețele bursiere, afectate de incertitudine

Pe acest fundal, bursele asiatice și europene au încheiat sesiunea în scădere accentuată (-4,04% la Tokyo, -3% la Seul, -1,58% la Paris, -1,33% la Frankfurt). Pe Wall Street, indicele de referință american S&P 500, de asemenea în scădere, a atins pentru scurt timp cel mai jos nivel din septembrie.

Președintele american menține incertitudinea cu doar câteva zile înainte de termenul limită, în special în ceea ce privește numărul țărilor afectate.

„Să începem cu toate țările, vom vedea ce se întâmplă”

Să începem cu toate țările, vom vedea ce se întâmplă”, a sugerat duminică președintele american, respingând ipoteza că noile tarife vamale ar putea viza doar un număr restrâns de parteneri comerciali ai Washingtonului.

Cu ochii ațintiți spre această decizie, țările care sunt adesea vizate de criticile lui Donald Trump pregătesc deja o ripostă. Beijingul și Ottawa au răspuns deja la primul val de tarife vamale noi care le afectează, iar Uniunea Europeană promite că va face același lucru.

Premierul polonez, Donald Tusk, l-a îndemnat luni pe președintele american să „se gândească mai bine”. „Cooperarea este întotdeauna de preferat confruntării”, a susținut el.

„Pune totul sub semnul întrebării”

Începând cu 3 aprilie, ora 04:01 GMT, Washingtonul intenționează, de asemenea, să impună taxe adiționale de 25% pentru automobilele străine, precum și pentru piesele de schimb utilizate în fabricarea vehiculelor asamblate în Statele Unite.

Prețurile vor crește, ceea ce va afecta cererea, potrivit agenției Fitch, care și-a revizuit în scădere estimarea privind numărul de automobile noi care vor fi vândute în 2025 în Statele Unite, reducând prognoza la 16 milioane de unități (- 300.000 față de ultima estimare), conform unei analize publicate luni.

Faptul că Statele Unite importă mai mult decât exportă este o obsesie pentru Trump. Din punctul său de vedere, acest lucru demonstrează că alte țări abuzează de accesul la piața americană, fără să ofere, în schimb, aceeași deschidere.

El consideră că barierele nu sunt doar vamale, ca în cazul Chinei sau Indiei, ci și de natură legislativă. De asemenea, critică sistemul fiscal intern al țărilor europene, considerând nivelul TVA-urilor locale prea ridicat.

Pe termen scurt, pare că Trump nu este preocupat de faptul că tarifele sale vamale vor crește costurile de producție pentru companii sau prețurile pentru consumatori”, se miră laureatul Premiului Nobel pentru economie, Paul Krugman, într-o postare de blog publicată luni.

Companiile americane sunt într-o situație incertă, adaugă el, deoarece politica vamală a lui Donald Trump este supusă unor schimbări bruște: „Construiți o fabrică ce depinde de piese de schimb importate, iar Trump vă poate tăia accesul prin noi tarife. Construiți o fabrică care este rentabilă doar dacă tarifele vamale sunt menținute, iar el poate reveni asupra deciziei și pune totul sub semnul întrebării”, scrie renumitul economist.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.977
Diferența -0.0001
Zi precendentă 4.9771
USD
Azi 4.5998
Diferența -0.0007
Zi precendentă 4.6005
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9770 RON
USD flag1 USD = 4.5998 RON
GBP flag1 GBP = 5.9509 RON
CHF flag1 CHF = 5.2151 RON
AUD flag1 AUD = 2.8796 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.2014 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0307 RON
NOK flag1 NOK = 0.4393 RON
SEK flag1 SEK = 0.4599 RON
XAU flag1 XAU = 463.2781 RON
Monede Crypto
1 BTC = 387434.25RON
1 ETH = 8573.61RON
1 LTC = 376.72RON
1 XRP = 9.57RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel