La Paris, CAC 40 a câștigat 2,52%, până la 6.362,68 puncte. Cotația britanică Footsie a recuperat 2,55%, iar cea germană Dax a avansat cu 2,1%. Indicele EuroStoxx 50 a crescut cu 2,49%, FTSEurofirst 300 cu 2%, iar Stoxx 600 cu 2,14%.
Acesta din urmă a înregistrat o creștere săptămânală de 0,83%, ceea ce i-a permis să întrerupă un ciclu de patru săptămâni consecutive de scădere. CAC 40 a câștigat 1,67% pe parcursul săptămânii.
Piețele bursiere au înregistrat fluctuații ample în această săptămână, investitorii temându-se de o încetinire bruscă a economiei mondiale, în condițiile în care băncile centrale, în frunte cu cea americană, își înăspresc politicile monetare în fața prețurilor ridicate.
Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat joi seară că lupta împotriva inflației nu va fi nedureroasă, reiterând totodată că se așteaptă deocamdată la majorări ale dobânzii de jumătate de punct procentual la următoarele două ședințe ale instituției.
Aceste declarații par să fi contribuit la creșterea acțiunilor, tendință încurajată și de semnalele dătătoare de speranță privind criza de sănătate din China.
Dar analiștii BofA avertizează că, deși piețele s-ar putea bucura de o revenire pe termen scurt, acestea ar putea relua ulterior cursul descendent care a dus la scăderea indicelui american Nasdaq 100 cu peste 25% de la începutul anului.
"A fost o săptămână extrem de volatilă, aruncată înainte și înapoi între temerile legate de inflație și apoi de creștere. Este o luptă între aceste două dinamici", a rezumat Kim Rupert de la Action Economics.
ACȚIUNI
Toate compartimentele sectoriale sunt pe verde în Europa, de la indicele Stoxx telecom (+1,07%) la indicele transporturilor și agrementului (+4,83%).
În fruntea indicelui CAC 40, Veolia, Renault și STMicroelectronics au câștigat între 3,75% și 5,99%.
Casino a câștigat 9,85% ca reacție la un raport din Les Echos privind presupusul interes al Engie și TotalEnergies în GreenYellow, filiala de energie regenerabilă a retailerului.
DOLARUL, EURO, BITCOIN
Pe piața valutară, "dolarul index", care măsoară evoluția dolarului față de un coș de referință, a cedat 0,31%, dar se îndreaptă spre a șasea săptămână de creșteri.
Euro se redresează la peste 1,04 dolari, la o zi după ce a atins minimul din ianuarie 2017, la 1,0352.
Bitcoin își revine cu 5,09%, după ce în ziua precedentă a coborât la minimul ultimelor 16 luni. Randamentele obligațiunilor suverane sunt în creștere, după scăderea bruscă din ultimele zile. Titlurile de Trezorerie pe zece ani au câștigat aproape nouă puncte de bază, până la 2,904%, iar echivalentul german a încheiat la 0,95%.
ELEMENTELE ZILEI
Pe fondul îngrijorărilor legate de inflație, încrederea gospodăriilor din SUA s-a deteriorat mai mult decât se aștepta în luna mai, ajungând la 59,1, potrivit rezultatelor preliminare ale sondajului realizat de Universitatea din Michigan.
Citește și Piața criptomonedelor, la PĂMÂNT. Pierdere de peste 200 miliarde $ în 24 de ore
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.