Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut cu 0,4%, de la maximele record de săptămâna trecută, după ce inflația din zona euro a scăzut la 2,2% în august, cel mai scăzut ritm din iulie 2021.
La nivel local, indicele bursier al pieței germane DAX 30 a scăzut cu 0,16 la ora 14:08, indicele francez CAC40 a pierdut 0,22% la aceeași oră iar FTSE, indicele britanic a scăzut cu 0,15 la aceeași oră. Totodată, indicele românesc BET a scăzut cu 0,10% la ora 14:20.
Factorii de decizie ai BCE sunt în dezacord cu privire la perspectivele de creștere economică la nivel european. Această veste ar putea schimba perspectivele privind reducerile dobânzii cheie după luna septembrie.
Piețele monetare au luat în calcul aproape integral o reducere a ratei cu 25 de puncte de bază de către BCE la 12 septembrie, cu o reducere totală a politicii monetare de aproximativ 60 de puncte de bază până la sfârșitul anului 2024, conform probabilităților calculate de LSEG.
Acțiunile companiilor din industria minieră (SXPP) au scăzut cu 0,8%, după ce majoritatea metalelor de bază au început luna septembrie pe un trend descendent, iar datele privind producția din China au sporit îngrijorările legate de cerere.
Un sondaj a arătat că încetinirea activității în sectorul manufacturier din Germania a continuat să se accentueze în august, indicele final HCOB Purchasing Managers' Index (PMI) pentru sectorul manufacturier german scăzând la 42,4 în august, de la 43,2 în iulie.
În Germania, activitatea manufacturieră a rămas blocată în contracție în august, datele sugerând că o redresare nu ar putea avea loc curând, deoarece cererea a scăzut în cel mai puternic ritm din acest an.
În timp ce piețele urmăresc cu atenție mai multe date economice din regiune și o serie de discursuri ale oficialilor BCE, săptămâna va culmina vineri cu datele privind salariile din SUA, care ar putea recalibra așteptările investitorilor privind rata dobânzii.
BVB a deschis în creștere
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis, luni, cu creşteri pe majoritatea indicilor, iar valoarea tranzacţiilor se cifra la 5,6 milioane de lei (1,1 milioane euro), după 30 de minute de la debutul şedinţei.
Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 0,37%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la BVB, consemna un avans de 0,35%.
Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 0,30%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, se depreciase cu 0,03%.
Indicele BET-FI al SIF-urilor a crescut cu 0,12%, iar BET-NG, indicele celor zece companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, consemna un plus de 0,39%.
De asemenea, indicele BET AeRO, ce include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, era în urcare cu 0,10%.
Conform datelor BVB, cele mai mari creşteri ale valorii acţiunilor le înregistrau: Turism Felix (+3,38%), Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (+2,27%) şi Prebet (+2,14%).
În schimb, în scădere erau acţiunile TTS (-5,66%), Arobs Transilvania Software (-4,79%) şi Carbochim (-4,02%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.