Publicitate
La Paris, indicele CAC 40 a pierdut 1,69% la 6.459,38 puncte la 07:40 GMT, după ce a scăzut la cel mai scăzut din 21 iulie la 6.442,30. La Londra, FTSE 100 a pierdut 1,14%, iar la Frankfurt, Dax a scăzut cu 1,84%. Indicele EuroStoxx 50 a cedat 1,67%, FTSEurofirst 300 s-a depreciat cu 1,58% și Stoxx 600 cu 1,47%, cea mai mare scădere din 19 iulie.
Indicele de volatilitate EuroStoxx 50, un barometru al nervozității investitorilor, a ajuns la cel mai înalt nivel de la mijlocul lunii mai.
Nu este o certitudine că FED, al cărei comitet de politică monetară se va reuni marți și miercuri, va anunța începutul unei reduceri treptate a achizițiilor sale de obligațiuni, dar și-ar putea clarifica intențiile în acest domeniu. Iar previziunile sale de creștere, șomaj, inflație și mai ales ratele dobânzii vor influența inevitabil piețele financiare.
În același timp, investitorii rămân îngrijorați de dificultățile financiare ale companiei Evergrande, al doilea cel mai mare jucător de pe piața imobiliară chineză, ale cărui eventuale probleme ar putea avea repercusiuni asupra multor sisteme financiare ale celei de-a doua economii a lumii.
Piețele din China continentală sunt închise și nu se vor redeschide până miercuri, dar în Hong Kong, acțiunile Evergrande scad din nou cu 11,81%, la un nivel minim de 11 ani, iar indicele local Hang Seng a pierdut 3,42%.
Citește și Declin puternic pe Bursa de la București. Victime, companii din energie
„Prin tradiție, septembrie este o lună complicată pentru piețe, dar de această dată, investitorii par mai puțin optimiști în privința viitoarelor modificările pe care FED le-ar putea aplica politicii sale monetare, în privința riscului sistemic din China și în privința încetinirii redresării economice, pe fondul creșterii numărului de noi cazuri de infectări cu tulpina Delta a virusului SARS-CoV-2”, a explicat Saxo Banque în nota sa zilnică.
Niciunul dintre sectoarele majore cotate la bursele europene nu a scăpat de declin, dar cea mai accentuată scădere a fost afișată de declin de domeniul materiilor prime, puternic afectat de aprecierea dolarului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.