Publicitate
Indicele continental STOXX 600 a închis în creștere cu 1,4%, cel mai ridicat nivel de închidere din ultimele peste două săptămâni.
Cele mai multe burse europene au înregistrat, de asemenea, creșteri semnificative, indicele german de referință DAX 30 a crescut cu 1,55 % până la 19002,38 puncte, un maxim istoric la închidere. Indicele francez CAC 40 a închis în creștere, cu 2,29% iar indicele britanic FTSE, în creștere cu 0,91%. Indicele românesc BET a închis în creștere cu 0,82%.
Acțiunile companiilor europene de tehnologie au urcat cu 3,5%, în tandem cu giganții tehnologici de pe Wall Street, în timp ce companiile miniere au urcat cu 3% după ce prețurile majorității metalelor de bază au crescut odată cu mult așteptata reducere a ratei Fed și au slăbit dolarul.
Băncile centrale reduc dobânzile cheie
Banca centrală a SUA a adus rata dobânzii de referință în intervalul 4,75%-5,00%.
Președintele Fed, Jerome Powell, a declarat că acest lucru a fost menit să arate angajamentul guvernatorilor băncii centrale de a susține o rată scăzută a șomajului acum că inflația a scăzut.
În urma deciziei Fed, analiștii s-au întrebat, de asemenea, cum va proceda Banca Centrală Europeană (BCE), după ce a optat pentru o reducere modestă a ratelor cu 25 de puncte de bază în iunie și septembrie.
„Determinarea Fed și accelerarea dezinflației în zona euro vor determina probabil BCE să își reducă mai rapid restrictivitatea în 2025”, este de părere un analist al grupului bancar elvețian Pictet.
Între timp, Banca Angliei a menținut ratele dobânzilor la 5%, afirmând că va fi prudentă în ceea ce privește viitoarele reduceri.
Banca centrală a Norvegiei a menținut, de asemenea, rata dobânzii de politică monetară neschimbată la 4,50 %, maximul ultimilor 16 ani, și a declarat că orice reducere trebuie să aștepte până în primul trimestru al anului viitor. Bursa de referință a Norvegiei a închis în creștere cu 0,5%.
Printre alte titluri de capital importante, compania italiană Campari, ale cărei acțiuni au scăzut cu peste 7% în ultima ședință, a crescut cu 9,5% după ce acționarul său majoritar a declarat că va cumpăra acțiuni în valoare de până la 100 de milioane de euro ale producătorului de băuturi spirtoase.
BVB a închis în creștere
Bursa de la Bucureşti a închis în creştere pe toţi indicii şedinţa de joi, cu un rulaj de 45,73 milioane de lei (9,19 milioane de euro), din care 37,89 milioane de lei (7,62 milioane de euro) au reprezentat tranzacţiile cu acţiuni.
Cele mai lichide titluri au fost cele ale Băncii Transilvania, cu tranzacţii de 8,36 milioane de lei, urmate de acţiunile OMV Petrom, cu 6,25 milioane de lei, şi ale Romgaz - 5,83 milioane de lei.
Principalul indice al Bursei de Valori Bucureşti, BET, care include cele mai tranzacţionate 20 de companii listate pe Piaţa Reglementată, s-a apreciat cu 0,85%, până la 17.629,06 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni, a închis în urcare cu 0,82%.
Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a consemnat o creştere cu 0,78%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a câştigat 0,05%.
Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a înregistrat un avans de 0,97%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, a închis pe plus cu 1,01%.
Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, s-a apreciat cu 0,78%.
Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Societăţii de Construcţii Napoca (+14,39%), Artego (+5,10%) şi ale One United Properties (+5,09%).
Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile Aeta (-8,14%), Turism Felix (-3,33%) şi Vrancart (-3,08%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.