Aceste schimbări se regăsesc în Ordinul 4.436/2023, document apărut deja în Monitorul Oficial și care a modificat prevederile aferente cuprinse în alt ordin al Ministerului Educației, și anume Ordinul ME 3.392/2017.
În actul normativ care a fost în vigoare de acese ajutoare sociale au beneficiat „studenții bolnavi TBC, care se află în evidența unităților medicale, celor care suferă de diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbție grave, insuficiență renală cronică, astm bronșic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatită cronică, glaucom, miopie gravă, boli imunologice, boli rare, tulburări din spectrul autist, boli hematologice (hemofilie, talasemie etc.), surditate, fibroză chistică, cei infestați cu virusul HIV sau bolnavi de SIDA, cei cu handicap locomotor, spondilită anchilozantă sau reumatism articular și cu orice alte boli cronice pe care senatele universitare le pot lua în considerare”.
Conform noii versiuni, bursa socială se acordă studenților care suferă de următoarele afecțiuni:
- tuberculoză, care se află în evidența unităților medicale - pe perioada tratamentului tuberculostatic;
diabet insulinonecesitant;
- boli maligne;
- sindroame de malabsorbție severe;
- boală cronică de rinichi în program de dializă;
- astm bronșic persistent moderat sau sever;
- epilepsie grand mal;
- cardiopatii congenitale;
- hepatită cronică cu fibroză avansată (stadiu F3 sau F4);
- glaucom;
- miopie gravă;
- boli imunologice autoimune forme severe;
- boli rare;
- tulburări din spectrul autist;
- boli hematologice severe care necesită tratament continuu sau spitalizări frecvente;
- surditate bilaterală;
- fibroză chistică;
- cei infectați cu virusul HIV sau bolnavi de SIDA;
- cei cu handicap locomotor și încadrați într-un grad de invaliditate.
Nu s-au modificat categoriile de studenți care pot solicita o bursă socială, alături de alte tipuri de astfel de ajutoare, precum bursă pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, pentru maternitate atunci când este cazul sau în cazul unui deces în familie.
Pot beneficia de burse sociale:
- studenții orfani de unul sau ambii părinți, respectiv pentru care s-a dispus ca măsură de protecție plasamentul și care nu realizează venituri peste plafonul pentru acordarea bursei sociale;
- studenții ce suferă de una dintre bolile din lista actualizată de mai sus;
- studenții ce provin din familii cu venituri reduse - a căror familie nu a realizat în cele trei luni înainte de începerea semestrului/ anului universitar un venit lunar net mediu per membru de familie mai mare decât salariul de bază minim net pe economie (în 2023, 1.898 de lei).
Bursele sociale acordate studenților de la primele două puncte din listă, respectiv celor orfani și celor bolnavi, se acordă și pe perioada vacanțelor. De asemenea, bursele sociale se acordă pe durata studiilor, până la împlinirea vârstei de 35 de ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.