Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere şedinţa de miercuri, iar valoarea tranzacţiilor a fost de 77,535 milioane de lei (15,675 milioane de euro).
Indicele principal BET s-a apreciat cu 1,50%, până la 13.202,52 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la Bursă, a înregistrat o creştere de 1,52%.
Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-a majorat cu 1,52%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, s-a apreciat cu 1,64%.
Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a încheiat şedinţa în creştere cu 1,03%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, a închis pe plus cu 1,41%.
Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, a consemnat un avans de 1,17%.
Pe Piaţa Reglementată, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile OMV Petrom, cu 20,532 milioane de lei, urmate de cele ale Băncii Transilvania, care au generat schimburi în valoare de 15,846 milioane de lei, şi de titlurile Fondul Proprietatea - 9,299 milioane de lei.
Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile UCM Reşiţa, care s-au apreciat cu 14,93%, urmate de titlurile Sinteza (+8,33%) şi SIF Oltenia (7,07%).
Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile Bermas (-12%), Prefab (-3,33%) şi Erste Group Bank (-2,33%).
Citeşte şi: Isărescu: Sondajul BEI spune că firmele româneşti au devenit mai optimiste în 2021
Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, spune că și românii sunt preocupați și îngrijorați față de evoluția tensiunilor geopolitice și instabilitatea energetică cât și de impactul acestora asupra inflației, în timpul unei conferințe organizată de BNR și BEI.
"În prezent, ca multe alte state membre UE, România este preocupată de situaţia geopolitică şi energetică şi de impactul lor considerabil asupra inflaţiei. Şocuri inflaţioniste asupra componentelor energetice ale coşului de consum au lovit în mod repetat pe parcursul celei de-a doua jumătăţi a anului 2021. Acestea au fost parţial compensate de o schemă de sprijin guvernamental, în vigoare din noiembrie 2021. Cu toate acestea, componenta energetică a reprezentat în continuare mai mult de jumătate din inflaţia anuală globală până la sfârşitul anului 2021. Este un fapt acum că aproximativ 85% din IPC are rădăcini în creşterea preţului energiei. Prin urmare, aşteptările inflaţioniste pe orizontul de un an au crescut brusc, reflectând evoluţiile actuale. Poziţionarea aşteptărilor de doi ani în apropierea benzii de variaţie ţintă sugerează că mecanismul de ancorare este încă în vigoare. Cu toate acestea, o măsură specifică pentru a aborda situaţia energetică este o necesitate", a spus Isărescu, la conferinţa cu tema "Sprijinul politicilor şi noua normalitate emergentă: cât de bine sunt poziţionate firmele româneşti?".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.