Prim-ministrul a participat la Tulcea la inaugurarea oficială a Bursei de peşte.
"Mă bucur să anunţ astăzi, la Tulcea, un nou program guvernamental pentru revitalizarea sectorului piscicol, menit să sprijine familiile de pescari şi să încurajeze prelucrarea produselor. Programul guvernamental va include scheme de ajutor de stat pentru acvacultură şi pentru susţinerea industriei alimentare de profil'', a spus Dăncilă.
Premierul a adăugat că resursa piscicolă bogată din Deltă merită o piaţă concurenţială cu adevărat funcţională, având în vedere că agricultura, ca şi pescuitul, contribuie semnificativ la economia judeţului Tulcea şi asigură locuri de muncă pentru aproximativ 30% din populaţie.
"Noua Bursă de peşte din Tulcea este un proiect de aproape 6 milioane de euro, finanţat din fonduri naţionale şi europene. (...) Funcţionarea Bursei înseamnă comercializarea peştelui şi a produselor din peşte la un preţ corect, calitatea confirmată a mărfii şi eliminarea speculei de pe piaţa neagră. Ajutăm astfel pescarii şi fermele piscicole să îşi dezvolte afacerile, iar pensiunile din zonă le vor putea oferi turiştilor produse pescăreşti cu adevărat tradiţionale, pregătite din peşte de provenienţă locală", a menţionat premierul.
Citește și: Cerere mai mare ca oferta. Leguma cu care România vrea să dea lovitura
Ea a anunţat, totodată, introducerea unor ''mecanisme noi, simple şi eficiente pentru finanţarea investiţiilor comunităţilor locale''.
''Pentru locuitorii Deltei, ca de altfel pentru toţi românii, ne dorim servicii de sănătate şi de educaţie mai bune, drumuri moderne şi transport în condiţii de siguranţă. În acest sens, introducem mecanisme noi, simple şi eficiente pentru finanţarea investiţiilor comunităţilor locale, ale locuitorilor din mediul rural şi ale oamenilor de afaceri care doresc să facă investiţii în localităţile rurale. Un astfel de program de investiţii este Fondul de Dezvoltare şi Investiţii care asigură finanţare unităţilor administrativ-teritoriale pentru dispensare medicale din zonele rurale, centre medicale de permanenţă, şcoli, grădiniţe, creşe, proiecte de alimentare cu apă şi canalizare, modernizare şi reabilitare a drumurilor comunale. Prioritate vor avea acele localităţi rurale unde este mai multă nevoie", a precizat premierul.
Dăncilă a menţionat că o altă categorie de programe guvernamentale pentru care au fost deja prevăzute în buget credite de angajament vor demara luna viitoare, mai exact programele destinate special comunităţilor locale.
"Primul program se referă la dezvoltarea afacerilor mici şi va consta în acordarea unui ajutor de minimis de până la 200.000 de euro şi credit garantat pentru construcţii şi achiziţia de echipamente pentru ferme, cabinete medicale şi pensiuni turistice. Un alt program va fi dedicat centrelor multifuncţionale rurale, astfel încât fiecare locuitor dintr-o comună să aibă toate serviciile necesare: poştă, bănci, direcţii agricole, reprezentanţi APIA sau ANAF", a afirmat ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.