Conform sursei citate, este cel mai mare ritm de creştere consemnat la nivelul tuturor indicilor BVB în luna noiembrie. În ultima şedinţă de tranzacţionare a lunii trecute, indicele BET afişa un nivel de 11.730 de puncte, în timp ce BET-TR a închis luna la 22.817 puncte. Creşterea cu 8,6% a indicelui BET reprezintă cel mai mare ritm de creştere din ultimele 20 de luni, după ce în martie 2021 BET crescuse cu aproape 9,7%. Creşterea procentuală înregistrată de BET în noiembrie în acest an reprezintă, de asemenea, a patra cea mai bună lună noiembrie de la lansarea indicelui.
"Rezultatele financiare raportate de companiile româneşti, coroborate cu un context intern şi extern mai favorabil manifestat la nivelul lunii noiembrie, au condus la creşteri semnificative pentru societăţile listate la BVB. Este un semnal, deci nu un trend, însă este un semnal esenţial despre cât de important este să fii prezent pe bursă pentru a beneficia de aceste momente. Privind la ceea ce se întâmplă într-un context mai larg, până acum, în 2022, au avut loc 37 de runde de finanţare atât pe segmentul de acţiuni, cât şi de obligaţiuni, iar aceste runde de finanţare au ajuns la un nivel de aproape 1,6 miliarde euro. Cred că aceste cifre sunt mai mult decât grăitoare despre nevoile de finanţare pe care bursa îndeplineşte cu succes", a declarat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.
Activitatea investiţională s-a intensificat la BVB în primele 11 luni: peste 1,5 milioane de tranzacţii cu toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piaţa Reglementată şi pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare au fost realizate, în creştere cu 11,3% comparativ cu perioada ianuarie- noiembrie a anului trecut, când au fost înregistrate 1,38 milioane de tranzacţii.
"Creşterea pe care piaţa de capital a avut-o luna trecută constituie un exemplu cât se poate de clar despre importanţa unei strategii de investiţii recurente. Însă, înainte de toate, cel mai important este ca românii să fie prezenţi în număr cât mai mare în piaţa de capital şi datele pe care le avem până acum vin să confirme acest trend. Sunt în continuare companii care vor să vină pe bursă, şi vorbim atât de companii de stat sau private, cât şi de companii din regiune care vor să se listeze la BVB. Bursa este locul unde transparenţa unei companii este preţuită în bani, iar investitorii au acum un grad de diversificare mai mare ca niciodată: peste 140 de instrumente financiare au fost listate în ultimii 4 ani la BVB", a declarat Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.
Valoarea totală de tranzacţionare cu toate tipurile de instrumente financiare de pe Piaţa Reglementată a ajuns la 18,8 miliarde lei, echivalentul a 3,8 miliarde euro, în primele 11 luni, în creştere în acest an cu 8,3%. Valoarea medie zilnică de tranzacţionare pe Piaţa Reglementată cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la 81,5 milioane lei, echivalentul a 16,5 milioane euro, +8,8% comparativ cu primele 11 luni ale anului anterior.
Evoluţia pieţei de capital din România a fost recunoscută pe plan internaţional de furnizorul global de indici FTSE Russell şi, începând cu 2020, România a fost promovată la statutul de Piaţă Emergentă.
În prezent, 13 companii româneşti sunt incluse în indicii pieţelor emergente, iar printre aceste companii se numără şi emitentul BVB, companie listată în 2010 pe propria piaţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.