Potrivit datelor publicate de BVB, consultate de Agerpres, capitalizarea bursieră a urcat la 196,57 miliarde de lei, în perioada 1 - 5 august 2022, de la 196,09 miliarde de lei în săptămâna 25 - 29 iulie 2022.
Tranzacţiile cu acţiuni au generat un rulaj de 115,17 milioane de lei în această săptămână, în scădere de la 235,27 milioane de lei în săptămâna anterioară.
Cea mai bună zi de tranzacţionare la BVB a fost luni, 1 august, când s-a înregistrat un rulaj de 33,09 milioane de lei, iar cea mai slabă zi, vineri, 5 august, cu o valoare a tranzacţiilor de 14,31 milioane de lei.
Indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti - BET - a închis săptămâna la 12.577,79 puncte.
Acţiunile OMV Petrom au fost cele mai lichide titluri pe segmentul principal al Bursei de la Bucureşti, generând tranzacţii de 27,90 milioane de lei şi o stagnare a preţului.
În topul tranzacţiilor se mai află titlurile Fondului Proprietatea, cu schimburi de 25,34 milioane lei (-0,71%), urmate de acţiunile Băncii Transilvania, cu tranzacţii de 23,91 milioane de lei (+5,58%).
Cele mai importante creşteri ale cotaţiilor au fost înregistrate de acţiunile Comcm (+14,29%), Electroaparataj (+13,27%) şi Sinteza (+8,29%).
La polul opus, scăderi importante au fost consemnate de acţiunile Prefab, cu un declin de 22,22%, urmate de cele ale UCM Reşiţa (-14,71%) şi ale Comelf (-9,04%).
Nu vom sta în frig la iarnă! Depozitele de gaze ale României sunt pline în proporţie de 60%
Ţările Uniunii Europene stau mai bine decât România la acest capitol, media depozitelor de gaze fiind în UE de peste 71%. De menţionat însă că România este una dintre puținele țări europene cu producție internă semnificativă, ce asigură iarna o parte din consum.
În condiţiile în care, până la 1 noiembrie, fiecare ţară UE are obligaţia să aibă depozitele de gaze pline în procent de 80%, România pare să fie pe drumul cel bun.
“Există o decizie la nivelul Uniunii Europene şi fiecare ţară membră trebuie să intre în iarnă cu 80% din capacitatea de depozitare. În momentul de faţă suntem puţin peste 40%, 41%. Angajamentul nostru, faţă de noi, în primul rând, şi faţă de Uniunea Europeană este ca până la 1 august să avem în depozite 46%. Până la 1 septembrie 57%, până la 1 octombrie 66% şi până la 1 noiembrie 80%”, declara premierul Nicolae Ciucă în urmă cu mai bine de o lună.
Practic, în condițiile în care Gazprom ar restricționa alimentarea cu gaze a Europei, România importă şi înmagazinează semnificativ, profitând și de faptul că pe la noi se face tranzitul de gaz rusesc către Ungaria.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.