Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere pe aproape toţi indicii şedinţa de marţi, iar valoarea tranzacţiilor s-a situat la 33,44 milioane de lei (6,77 milioane de euro).
Indicele principal BET s-a apreciat cu 1,55%, până la 10.953,44 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la Bursă, a consemnat o creştere similară, de 1,55%.
Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a încheiat cu un avans de 1,41%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, s-a apreciat cu 0,33%.
Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a încheiat şedinţa în urcare cu 1,31%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, a consemnat un plus de 1,93%.
În schimb, indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, a înregistrat o scădere de 0,86%.
Pe Piaţa Reglementată, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile Fondului Proprietatea, cu 7,472 milioane de lei, urmate de titlurile OMV Petrom, care au generat schimburi în valoare de 4,346 milioane de lei, şi de cele ale BVB - 4,005 milioane de lei.
Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile UCM Reşiţa (+14,29%), Şantierul Naval Orşova (+10,50%) şi Condmag (+10%).
Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile Bittnet Systems (-2,24%), Romcarbon (-2,18%) şi SIF Oltenia (-1,45%).
Citeşte şi: Prețul gazelor continuă să scadă în Europa
Gazele naturale din Europa și-au continuat pierderile pentru a patra ședință consecutivă, în condițiile în care vremea mai caldă decât de obicei și nivelurile ridicate din depozitare au temperat îngrijorările legate de deficitul de aprovizionare pe timp de iarnă.
Contractele futures de referință au scăzut cu până la 8,2%, până la 117,50 euro pe megawatt-oră, cel mai scăzut nivel intraday de la jumătatea lunii iunie.
"Căldură puternică" este așteptată în sud-vestul Europei și în partea centrală a continentului în următoarele zile, a declarat într-un raport agenția de prognoză Maxar. Această tendință ar urma să continue pentru o mare parte din regiune în următoarele două săptămâni.
Chiar și în timp ce prețurile scad, țările Uniunii Europene iau măsuri pentru a atenua impactul crizei în cazul în care prețurile vor crește din nou în timpul iernii. Marți, UE urmează să prezinte un nou pachet de urgență care va include cooperarea între state în ceea ce privește achizițiile, potrivit Bloomberg. De asemenea, Comisia cere autorităților naționale să propună - doar în ultimă instanță - limite de preț pentru tranzacțiile la prețurile din hub-urile olandeze.
Luni, cancelarul german Olaf Scholz a ordonat prelungirea duratei de viață a celor trei centrale nucleare rămase în țară până la jumătatea lunii aprilie 2023, pentru a contribui la atenuarea crizei.
Între timp, compania italiană Enel SpA se află în discuții cu creditorii în legătură cu un nou împrumut de 16 miliarde de euro (15,8 miliarde de dolari) pentru a acoperi contractele futures legate de prețurile energiei, potrivit ziarului local Il Messaggero.
Instalațiile de depozitare a gazelor din Europa sunt pline în proporție de aproximativ 92%, peste media pe cinci ani pentru această perioadă a anului, ajutate de vremea mai caldă și de nivelurile ridicate ale importurilor de gaze naturale lichefiate. Cu toate acestea, refacerea stocurilor anul viitor va fi dificilă în lipsa unor volume normale de gaz rusesc.
Gazul olandez pentru prima lună, referința europeană, s-a tranzacționat cu 5,8% mai puțin, la 120,54 euro pe megawatt-oră, la ora 8:29 la Amsterdam.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.