BVB Dacă în săptămâna 17-21 februarie 2020 capitalizarea pieţei a depăşit 182,82 miliarde de lei, în perioada 21-28 februarie acesta a scăzut la 162,175 miliarde de lei, uşor peste nivelul înregistrat în decembrie 2018, relevă datele publicate pe site-ul bursei.
În schimb, valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni derulate în ultima săptămână pe Bursa de la Bucureşti a crescut de aproape patru ori, la 435,88 milioane de lei, faţă de 115,673 milioane de lei în perioada precedentă.
Cele mai multe tranzacţii au fost realizate vineri, 28 februarie, respectiv de 10.379, cu un rulaj de 138,22 milioane de lei, în timp ce marţi s-au consemnat doar 3.697 de tranzacţii, în valoare de 58,817 milioane de lei.
Acţiunile Băncii Transilvania au fost cele mai lichide titluri în această săptămână pe Bursa de la Bucureşti, generând tranzacţii de peste 138,55 milioane de lei, deşi preţul acţiunilor a scăzut cu 8,77%, urmate de acţiunile Fondului Proprietatea, cu 73,38 milioane de lei (minus 7,30%) şi de cele ale Romgaz, cu schimburi de 59,49 milioane de lei (minus 5,88%).
Cel mai semnificativ declin, de 20,59%, a fost înregistrat de acţiunile Electroaparataj, iar cea mai bună evoluţie bursieră a săptămânii a fost cea a societăţii Prodplast, care a consemnat un avans de 5,51% pe preţul acţiunilor.
Vineri, indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide 16 companii, a înregistrat un recul de 4,62%, ajungând la 9.121,27 puncte.
Zi neagră pentru Bursa de Valori București
Şi restul indicilor au închis pe roşu. Astfel, BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a consemnat un declin de 4,64%, în timp ce indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a închis pe minus cu 4,62%.
Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a consemnat o depreciere de 4,35%, indicele SIF-urilor, BET-FI, a închis în scădere cu 4,57%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor 10 companii energetice şi de utilităţi, a coborât cu 4,68%.
Horia Gustă, director general Certinvest, a declarat, miercuri, că scăderea de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este în trendul burselor europene şi internaţionale, iar perioada de declin ar putea să mai dureze, întrucât este generată de panica pe care coronavirusul a aduce.
"Se pare că o să mai dureze perioada de scădere întrucât este generată de panica pe care coronavirusul o aduce. Epidemia se pare că este cam în toată Europa prezentă, aşa încât cam toate pieţele bursiere din Europa au scăzut. Epidemia se pare că este şi la graniţele României, aşa încât scăderea de la BVB este în trendul burselor europene şi internaţionale", a afirmat Gustă.
Panica provocată de coronavirus a generat prăbuşirea pieţelor bursiere, care au înregistrat cea mai proastă săptămână de după criza financiară globală din 2008, ceea ce duce pierderile burselor la 5.000 de miliarde de dolari, a transmis vineri Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.