Publicitate
Una dintre afirmații, de fapt o promisiune, se referă la strategia energetică națională, ceva ce România nu are. Burduja a declarat în cadrul conferinței că în maximum două săptămâni, acest document va intra în dezbatere publică iar cel târziu la finalul lunii iunie legea să fie adoptată.
"În două săptămâni, aşteptaţi-vă să putem dezbate într-un format şi mai larg această Strategie Energetică Naţională şi, până la mijlocul lunii iunie, cel mai târziu la final de iunie să o putem vedea adoptată. Ea se adoptă prin Hotărâre de Guvern", a adăugat el.
În ceea ce priveşte Strategia Energetică Naţională, Burduja a precizat că opţiunile au fost: să se meargă "ca înainte, cu un document exhaustiv, cu listă de proiecte, ceea ce implica aviz de mediu şi toate procedurile care anterior au întârziat sau au blocat lucrurile" sau să adopte o strategie de tip concept "încolo se duce lumea, acolo vrem să se ducă ţară".
"Am mers pe varianta a doua, pentru că aprobările în sine sunt mult mai facile şi pentru că la finalul lunii iunie trebuie să avem şi o formă finală închegată a noului PNIESC, iar ordinea logică stabilită şi în reglementările europene este să ai mai întâi o strategie, după care să vii cu Planul Naţional Integrat Energie Schimbări Climatice. (...)", a mai spus ministrul.
O altă declarație a ministrului a fost legată de exploatarea potențialului blocurilor comuniste: "Făceam o estimare cu colegii din minister şi, cel puţin la nivelul Bucureştiului, utilizarea potenţialului blocurilor comuniste ar însemna undeva la 680 de MW putere instalată, deci cam cât un reactor de la Cernavodă, dacă s-ar ajunge acolo - şi ne gândim chiar la un instrument de finanţare pentru un asemenea program, pentru blocurile din Capitală, dar, sigur, din toată ţara.”, a afirmat Sebastian Burduja.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.