Burduja, despre Neptun Deep: Vor exista tot mai multe atacuri

Delia Gheață |
Data publicării:
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro

România, în fruntea producției de gaze din UE.

România ocupă deja primul loc în clasamentul producătorilor de gaze naturale din Uniunea Europeană, iar implementarea proiectului Neptun Deep va întări această poziție, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook.

Ministrul a subliniat că România are o oportunitate istorică de a juca un rol strategic pe piața energetică europeană, însă pentru a reuși, este esențial să își apere parcursul construit cu dificultate de-a lungul decadelor.

Provocări și atacuri la adresa Neptun Deep

Sebastian Burduja a avertizat că proiectul Neptun Deep va fi supus unor atacuri din partea celor care se tem de schimbarea echilibrului energetic regional și european. „Nu vă faceţi iluzii. Vor exista tot mai multe atacuri la adresa acestui proiect, pentru că el poate schimba jocul la nivel regional şi european. Dar aceste atacuri nu ne vor opri, ci ne vor întări determinarea de a duce lucrurile până la capăt”, a transmis ministrul.

Acest proiect de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră este considerat un factor decisiv pentru securitatea energetică a României și a Europei, reducând dependența de importurile externe.

Europa începe să se trezească 

Ministrul Energiei a salutat și poziția exprimată de comisarul european pentru Energie și Locuințe, Dan Jorgensen, care a subliniat necesitatea ca Europa să își producă propria energie, în loc să depindă de gazul rusesc.

Uniunea Europeană își manifestă tot mai clar intenția de a renunța definitiv la dependența de gazele rusești, explorând alternative mai sigure și mai sustenabile. Burduja a declarat că această schimbare de strategie este esențială pentru viitorul economic al Europei: „Europa începe să se trezească din toate punctele de vedere, iar această trezire ne va face mai puternici.

Mai bine mai târziu decât niciodată 

Ministrul a subliniat că statele membre ale UE trebuie să investească masiv în diversificarea surselor de energie, în modernizarea infrastructurii și în dezvoltarea interconexiunilor energetice dintre țări. România poate servi drept model în acest sens, prin valorificarea tuturor resurselor energetice disponibile pentru a contribui la stabilitatea și competitivitatea economică a Europei.

„Este regretabil că Europa a avut nevoie de un război în vecinătatea sa imediată pentru a înțelege că dependențele energetice o fac vulnerabilă și îi reduc competitivitatea globală. Însă mai bine mai târziu decât niciodată”, a concluzionat Burduja.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9773
Diferența 0.0001
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.6187
Diferența 0.0014
Zi precendentă 4.6173
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9773 RON
USD flag1 USD = 4.6187 RON
GBP flag1 GBP = 5.9795 RON
CHF flag1 CHF = 5.2332 RON
AUD flag1 AUD = 2.9091 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.2252 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0306 RON
NOK flag1 NOK = 0.4398 RON
SEK flag1 SEK = 0.4596 RON
XAU flag1 XAU = 456.5018 RON
Monede Crypto
1 BTC = 382543.87RON
1 ETH = 8579.14RON
1 LTC = 401.55RON
1 XRP = 9.86RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel