Ministerul Energiei va beneficia în 2025 de un buget de 14,7 miliarde de lei, mai mult cu 152% față de anul trecut, majoritatea fondurilor fiind direcționate către proiecte finanțate din fonduri nerambursabile, PNRR și Fondul pentru Modernizare, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Investiții masive pentru viitorul energiei în România
„Avem un buget bazat pe responsabilitate și proiecte de dezvoltare, pentru care fiecare leu investit astăzi poate genera un efect de multiplicare în viitor. Peste 75% din buget este alocat investițiilor vitale pentru România, menite să asigure o energie sigură, ieftină și curată – în această ordine de priorități. Am promis o revoluție în sectorul energetic și ne ținem de cuvânt”, a scris Sebastian Burduja pe pagina sa de Facebook.
Printre măsurile incluse în buget se numără și alocarea a 1,5 miliarde de lei pentru susținerea schemei de compensare-plafonare a prețurilor la energie. Această schemă a permis României să ofere cetățenilor săi al patrulea cel mai ieftin preț la gaz și al cincilea cel mai mic preț la energie electrică din Uniunea Europeană.
„Bugetul este cu jumătate de miliard de lei mai mare decât cel din 2024, ceea ce permite continuarea sprijinului pentru această schemă și plata sumelor restante. În următoarele una-două săptămâni, Coaliția și Guvernul vor decide asupra formei finale a mecanismului de compensare-plafonare, dar este sigur că românii vor fi în continuare protejați”, a mai precizat ministrul.
Sprijin pentru industria energetică
Bugetul Ministerului Energiei pentru 2025 include și fonduri destinate continuării exproprierilor necesare marilor proiecte de infrastructură energetică. Printre investițiile prioritare se numără hidrocentralele de la Răstolița, Cornetu-Avrig și Pașcani, care au fost reluate după ani de blocaje.
De asemenea, vor fi finanțate scheme de ajutor de stat pentru Complexul Energetic Oltenia și Valea Jiului, în conformitate cu reglementările europene. „Contăm în continuare pe capacitățile energetice pe bază de cărbune pentru securitatea energetică a României și a regiunii. Principiul nostru este clar: nu putem renunța la capacități de producție fără a avea soluții echivalente de înlocuire, în tranziția de la cărbune la gaz pe termen scurt și mediu, și de la gaz la energie nucleară pe termen lung”, a explicat Burduja.
Ministrul a subliniat că peste trei sferturi din bugetul Ministerului Energiei sunt dedicate investițiilor. „Acesta este un record și o garanție că vom continua marile proiecte, precum programul nuclear, dezvoltarea centralei de la Iernut și modernizarea infrastructurii de transport și distribuție a energiei”, a declarat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.