Bundesbank avertizează: Economiei Germaniei nu se simte deloc bine

Delia Gheață |
Data publicării:
Bundesbank / FOTO: Wikipedia
Bundesbank / FOTO: Wikipedia

În buletinul său economic lunar, publicat joi, Bundesbank subliniază că economia va stagna sau va scădea din nou. 

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, ar putea fi deja într-o ușoară recesiune, conform estimărilor Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), dar un declin economic semnificativ nu este așteptat în perioada următoare. În buletinul său economic lunar, publicat joi, Bundesbank subliniază că economia va stagna sau va scădea din nou în trimestrul al treilea, dar o recesiune profundă și de lungă durată este considerată improbabilă în acest moment, relatează Bloomberg.

Semnale de stagnare economică

Germania a înregistrat o scădere economică în două din ultimele trei trimestre, ceea ce a dus la îngrijorări cu privire la o potențială recesiune. Sectorul industrial, care reprezintă un pilon central al economiei germane, se confruntă cu provocări semnificative. Cererea scăzută la export, alături de creșterea costurilor energetice, a afectat grav performanțele acestui sector, determinând o încetinire a activității economice.

„Economia va stagna sau scădea din nou în trimestrul al treilea. Cu toate acestea, o recesiune în sensul unui declin semnificativ, amplu și de durată al producției economice nu este așteptată în prezent”, precizează raportul Bundesbank.

Aceste date vin pe fondul mai multor vești negative care au afectat economia germană în ultimele luni, incluzând dificultățile întâmpinate de marii producători auto, cum ar fi Volkswagen și BMW, și amânarea unei importante investiții a companiei Intel în construcția unei uzine în Germania. De asemenea, încrederea investitorilor a scăzut brusc, contribuind la o atmosferă economică incertă.

Revizuirea estimărilor economice

În urma acestor evoluții, mai mulți analiști au revizuit în jos estimările privind performanța economică a Germaniei în acest an. Unele prognoze indică o stagnare sau chiar o ușoară scădere a economiei germane. De altfel, Germania a fost singura economie majoră din grupul G7 care a înregistrat o contracție în 2023.

Bundesbank confirmă că economia germană traversează „o perioadă dificilă”, subliniind un început slab al trimestrului al treilea, în special pentru sectorul manufacturier și cel al construcțiilor. Cheltuielile gospodăriilor rămân sub așteptări, iar consumul privat, care ar trebui să fie un factor de creștere în condițiile în care salariile reale cresc, nu a reușit încă să stimuleze economia. Această situație creează nedumerire în rândul economiștilor, având în vedere nivelul ridicat de economii acumulate de gospodării în perioada post-pandemică.

Reticența consumatorilor frânează economia

Miercuri, președintele Bundesbank, Joachim Nagel, a subliniat că speranțele legate de o relansare a activității industriale în a doua jumătate a anului au scăzut considerabil. De asemenea, reticența consumatorilor de a cheltui mai mult s-a dovedit a fi mai accentuată decât s-a preconizat inițial, ceea ce pune presiune suplimentară asupra economiei.

„O stagnare ar putea fi posibilă pentru întregul an 2024, dacă cele mai recente prognoze ale institutelor de cercetare pot oferi un indiciu”, a declarat Joachim Nagel. Această afirmație reflectă îngrijorările legate de o posibilă prelungire a perioadei de stagnare economică, în contextul în care mai mulți factori externi și interni continuă să afecteze economia germană.

Următoarele previziuni, așteptate în decembrie

Bundesbank urmează să publice următoarele previziuni economice în decembrie, când vor fi revizuite estimările pentru anul 2024. În luna iunie, banca centrală prognoza o creștere economică de 0,3% pentru anul viitor, dar condițiile economice actuale sugerează că această proiecție ar putea fi ajustată în jos.

În pofida provocărilor, Germania rămâne optimistă că poate evita o recesiune semnificativă. În ciuda stagnării recente și a încetinirii creșterii economice, există speranța că măsurile economice interne, alături de ajustările făcute de sectorul industrial, vor contribui la redresarea treptată a economiei.

Provocările din industrie și construcții

Sectorul manufacturier și cel al construcțiilor, doi piloni ai economiei germane, au început slab al treilea trimestru, iar activitatea rămâne limitată. Această situație este agravată de cererea scăzută pentru exporturi, în special din partea economiilor globale afectate de inflație și instabilitate geopolitică. În același timp, costurile energetice ridicate continuă să afecteze competitivitatea industriei germane pe piețele internaționale.

Cheltuielile gospodăriilor au fost, de asemenea, sub așteptări, deși salariile reale au crescut. Bundesbank subliniază că gospodăriile germane continuă să economisească mai mult decât să cheltuie, un comportament care nu contribuie la stimularea consumului intern. În ciuda acestor dificultăți, banca centrală rămâne optimistă că economia va evita o recesiune profundă.

Un an dificil pentru economia Germaniei

Pentru economia germană, anul 2024 se anunță plin de provocări. Deși există speranțe pentru o stabilizare a activității economice, problemele structurale, precum cererea slabă de exporturi și costurile ridicate cu energia, nu vor dispărea peste noapte. Este posibil ca stagnarea să continue, iar creșterea economică să fie minimă.

Totuși, guvernul german și instituțiile economice rămân vigilente și caută soluții pentru a relansa industria și pentru a stimula consumul intern. În ciuda dificultăților, Germania rămâne una dintre economiile cele mai puternice și influente din Europa, iar o redresare este încă posibilă, mai ales dacă condițiile economice globale se stabilizează. Următoarele luni vor fi decisive pentru economia germană, iar deciziile politice și economice luate în această perioadă vor avea un impact semnificativ asupra perspectivelor de creștere pentru 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.977
Diferența 0.0001
Zi precendentă 4.9769
USD
Azi 4.7308
Diferența 0.0001
Zi precendentă 4.7307
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9770 RON
USD flag1 USD = 4.7308 RON
GBP flag1 GBP = 5.9957 RON
CHF flag1 CHF = 5.3444 RON
AUD flag1 AUD = 3.0709 RON
DKK flag1 DKK = 0.6673 RON
CAD flag1 CAD = 3.3718 RON
HUF flag1 HUF = 0.0120 RON
JPY flag1 JPY = 0.0315 RON
NOK flag1 NOK = 0.4280 RON
SEK flag1 SEK = 0.4304 RON
XAU flag1 XAU = 402.2774 RON
Monede Crypto
1 BTC = 449365.35RON
1 ETH = 16769.55RON
1 LTC = 602.61RON
1 XRP = 11.82RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET16060.28-2.35%
BET-BK2957.08-2.80%
BET-EF874.69-1.90%
BET-FI58033.56-3.07%
BET-NG1159.51-1.95%
BET-TR35415.72-2.36%
BET-TRN34424.04-2.36%
BET-XT1382.99-2.41%
BET-XT-TR2997.99-2.42%
BET-XT-TRN2920.23-2.41%
BETAeRO838.77-3.06%
BETPlus2378.96-2.40%
RTL35766.76-2.12%

Opinii

Multe semne de întrebare

A fost o aroganță! Profesorul Coșea, despre ceea ce se întâmplă în România

Profesorul Mircea Coșea a vorbit, la un post...

Adrian Negrescu

De ce crește ROBOR? Adrian Negrescu: ”Ne dăm singuri foc la casă!”

Analistul financiar Adrian Negrescu a...

Oameni pe stradă / Foto: Arhiva DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel