Proiectul, care face parte din eforturile Bulgariei de a deveni un hub regional pentru gaze, depinde de capacitatea sa de a-şi extinde reţeaua de gaze pentru ca acea conductă să fie viabilă din punct de vedere economic.
Estimat la şapte miliarde de euro, proiectul TurkStream prevede construcţia a două conducte cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi de gaz pe an fiecare, ceea ce va permite Rusiei să îşi reducă dependenţa de Ucraina ca rută de tranzit pentru livrările sale de gaze destinate Europei.
Cele două conducte ale proiectului trec prin Marea Neagră către Turcia, cel de-al doilea cumpărător de gaze ruseşti, după Germania. Prima conductă este destinată consumului intern din Turcia, a doua către Europa.
Joi, Bulgartansgaz, operatorul reţelelor de transport de gaze naturale, a anunţat decizia sa finală de investiţii privind construirea unui nou gazoduct de 484 km, costurile fiind estimate la aproximativ 2,8 miliarde leva (1,64 de dolari).
"Avem veşti foarte bune. Testul economic pentru proiectul de extindere a capacităţii reţelei sale de gaze s-a finalizat cu succes", a anunţat ministrul Energiei, Temenuzhka Petkova.
Citește și: Parlamentul bulgar a votat favorabil construirea gazoductului care va transporta gazele rusești în UE
Cele trei companii care au depus oferte angajante sunt Gazprom (Rusia), Bulgargaz (Bulgaria) şi MET (Elveţia).
Bulgaria speră să atragă pe teritoriul său proiectul ce vizează extinderea celei de-a doua conducte a TurkStream către Serbia, Ungaria şi Austria. Printre statele care concurează pentru acest proiect se află şi Grecia.
În prezent, Gazprom livrează Bulgariei anual aproximativ trei miliarde de metri cubi (bcm) prin Ucraina şi România. Statul balcanic a construit o conductă suplimentară de 20 de kilometri la gazoductul său de tranzit către Turcia, majorând astfel cantitatea de gaze transportată.
Bulgaria transportă anual aproximativ 13 miliarde de metri cubi către Turcia.
Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal - Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.