Publicitate
Acest reactor, a cărui licenţă expiră în 2021, a trecut cu succes testele de rezistenţă efectuate de societatea rusă Rosatom şi compania franceză EDF, potrivit autorităţilor bulgare de reglementare nucleară. Directorul executiv al centralei, Nasko Mihov, a afirmat marţi că această unitate este capabilă să funcţioneze încă 30 de ani, conform rezultatelor testelor respective.
Un alt reactor încă în serviciu la Kozlodui a obţinut în 2017 o autorizaţie de zece ani de funcţionare suplimentară. Situată pe Dunăre, centrala, care furnizează 34% din energia ţării, va trebui de acum înainte să solicite o licenţă la fiecare zece ani.
Unităţile 1 şi 4 de la Kozlodui, considerate învechite, au fost închise în 1998 şi 2006 la solicitarea Bruxellesului, ceea ce a reprezentat o condiţie de aderare a Bulgariei la UE.
Citește și Bulgăroaica Kristalina Georgieva este noul director FMI
Un controversat proiect al celei de-a doua centrale nucleare pe teritoriul bulgar, la Belene, la vest de Kozlodui, a fost recent relansat după mai multe răsturnări de situaţie. Şapte grupuri, între care compania chineză CNNC, cea rusă Rosatom şi întreprinderea sud-coreeană KHNP, au depus oferte pentru a finaliza această instalaţie, care are deja două reactoare de 1.000 MW de fabricaţie rusească.
Bulgaria este adeseori criticată de Washington şi Bruxelles pentru dependenţa de energetică de Rusia. Peste 95% din gaze şi 80% din petrolul consumat în această ţară sunt furnizate de Rusia, iar singura rafinărie bulgară aparţine gigantului rusesc Lukoil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.