Negrescu a subliniat că, deși politicienii promit de ani de zile reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii, acestea continuă să crească. Potrivit acestuia, cheltuielile cu bunuri și servicii se vor menține în 2025 la 5,2% din PIB, la fel ca în 2024, ceea ce în cifre reale presupune o creștere, nu o scădere.
Negrescu a atras atenția asupra contractelor cu „băieții deștepți” din diverse domenii, achizițiilor de mașini, telefoane și mobilier de lux, evidențiind că aceste cheltuieli sunt o dovadă clară că autoritățile evită reducerile de costuri din zonele privilegiate. „Nu vor tăia de la ei, vor tăia de la cei care muncesc în mediul privat”, a declarat analistul.
De asemenea, Negrescu a menționat că reducerea cheltuielilor cu personalul bugetar este insignifiantă. Conform draftului legii bugetului, aceste cheltuieli vor scădea cu doar 0,4%, de la 9,3% din PIB la 8,9%. Acesta a comparat situația României cu Polonia, care are doar 800.000 de bugetari, față de 1,3 milioane în România, deși are o populație dublă.
Negrescu a criticat ideea comasării instituțiilor, considerând-o o falsă măsură de austeritate. „Comasarea instituțiilor nu reduce cheltuielile dacă nu sunt eliminate posturile inutile”, a subliniat acesta.
Analistul a atras atenția asupra faptului că bugetul pentru 2025 prevede cheltuieli de 784 de miliarde de lei, în timp ce veniturile sunt estimate la doar 625 de miliarde de lei, ceea ce generează un deficit de 26,6 miliarde de euro. Acesta a avertizat că deficitul bugetar planificat de 7% accentuează dependența de împrumuturi, punând în pericol securitatea economică a României.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.