Budăi a menționat că va avea o discuție prin videoconferință cu reprezentanții Băncii Mondiale în acea după-amiază și, în funcție de rezultatul dialogului, se va desfășura o consultare tripartită cu reprezentanții Comisiei Europene.
"Reforma pensiilor speciale nu este blocată, se lucrează la aceasta. Este o reformă de interes major (...). Aș dori să menționez o altă reformă deopotrivă importantă pentru Ministerul Muncii, coaliție și Guvern: venitul minim de incluziune. Aceasta se concentrează practic pe scoaterea unui număr cât mai mare de oameni din sărăcie și reprezintă o reformă extrem de semnificativă, deși nu este la fel de atrăgătoare din punct de vedere al discursului public precum pensiile speciale. Totuși, dacă ne gândim la cetățenii României, este o reformă deosebit de importantă. A fost dezbătută intens în Parlament, atât cu parlamentarii din toate partidele, cât și cu cei interesați, Comisia Europeană și Banca Mondială. De ce prefer această abordare? Dintr-un singur motiv: nu doresc să adopt o astfel de reformă și să constat ulterior, după aprobare, că Comisia consideră că nu este în regulă", a afirmat Budăi în legătură cu avizul Băncii Mondiale privind reforma pensiilor speciale.
El a subliniat că nu va ezita să discute cu Comisia Europeană sau Banca Mondială ori de câte ori este necesar și a menționat că acest model de lucru pe care l-a implementat este apreciat de Comisie, care l-a recomandat și altor ministere.
Oficialul a mai explicat că: ”Astăzi după-amiază, având în vedere diferența de fus orar dintre Washington și România, vom avea a doua videoconferință a săptămânii cu reprezentanții Băncii Mondiale. Există șanse ca mâine să avem o nouă videoconferință într-un format tripartit, cu participarea Băncii Mondiale din Washington, Comisiei Europene din Bruxelles și Ministerul Muncii din București. În cazul în care vom ajunge la anumite concluzii, dorim să obținem un răspuns și, așa cum am explicat Comisiei Europene și Băncii Mondiale, ne dorim ca această reformă să fie aprobată în cadrul sesiunii parlamentare curente. Aceste instituții au înțeles acest lucru și colaborează intens cu noi pentru a rezolva această problemă", a adăugat ministrul.
Întrebat în legătură cu faptul că magistrații au anunțat că nu sunt de acord cu majorarea vârstei de pensionare și intenționează să protesteze, Marius Budăi a declarat: "Eu nu sunt într-un conflict cu nimeni în mod absolut."
"Toți miniștrii care au în responsabilitate astfel de indemnizații și pensii stabilite și plătite în baza unor legi speciale se află într-o poziție în care trebuie să implementeze ceea ce a fost stabilit în PNRR și să pună în aplicare reformele asumate de România în perioada respectivă, 2020-2021", a mai explicat Budăi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.