Elena Cristian NU a ezitat să-l întrebe pe ministrul Muncii ce se mai întâmplă la AJOFM.
"Vorbeati mai devreme despre eforturile care ar trebui depuse pentru scoaterea din zona de sărăcie a unui număr important de români. România trece pe de altă parte printr-o criză majoră de forță de muncă, deci chiar există o criză de forță de muncă. Îmi amintesc de acea campanie în care te duceai la AJOFM și te făcea bogat peste noapte așa, "Vino la AJOFM și îți vei cumpăra o mașină de fițe, un apartament și zău că ne gândeam cu toții uneori să ne lăsăm jobul să mergem la AJOFM, ca părea mai bine, adică prosperai mult mai repede. Cum mai stau lucrurile acolo?"
"Eu am să vă spun ca un om cu toată modestia care zic eu că cunosc acest sistem comunist cu ce se ocupă Ministerul Muncii. V-am spus, lucrez aici din 1995, AJOFM ul nu mai este de mult timp ceea ce spuneți dumneavoastră, ceea ce a fost cândva, însă ați pornit de la sărăcie și eu vreau să despart un pic lucrurile aici și vreau să vă spun că noi trebuie să combatem sărăcia pe două căi. Sărăcia generală dar noi în România mai avem și sărăcie în muncă.", potrivit Marius Budăi.
Marius Budăi, despre MAJORAREA PENSIILOR cu 40%. Ce se întâmplă
Trebuie să despărțim un pic si să lucrăm, să venim cu cu elemente care să combată în ambele sensuri. AJOFM-ul s-a transformat de mult tare în altceva. De ani de zile, noi am avut implementat în mandatul trecut când am avut onoarea să fiu din nou ministrul Muncii și eram tot la guvernare cu PSD atunci acele măsuri extrem de importante. Unde erau acei tineri mici care trebuiau descoperiți, înregistrați și luați în evidență în vederea calificării mă refer la tinerii între 16 și 24 de ani care nu aveau nicio calificare. Și aveam aici măsuri proactive, aveam tânărul ucenic, ucenicia care încuraja un întreprinzător să își formeze ucenici și avem și acum, vom continua aceste măsuri sau să își formeze ucenici la locul de muncă și primeau un sprijin de 2.250 de lei zic eu, un sprijin, până atunci era 300 și ceva după care s-a ridicat până la 900, cum a venit PSD și a majorat la 2.250 în contextul în care salariul minim era 2.080 de lei. Măsura a devenit măsurile următoare au devenit extrem de atractive și atunci practic a crescut calificarea în România și mă refer aici la ucenici.
Era o măsură de încurajare a ocupării a celor care șomerilor de peste 45 de ani și care am lucrat niciodată și o măsură tot încurajarea ocupării dar care se combina cu măsurile de protecție socială acele persoane care mai aveau cinci ani de zile până la pensie și erau trecute, bineînțeles știm cu toții în categoria celor greu angajabili. Toate aceste puse la pachet au fost măsurile pe care o parte le am finanțat de la bugetul de stat dar am și atras sume importante din bugetul Uniunii Europene ceea ce a fost pe Ministerul Muncii. Toate aceste măsuri ne dorim să le să le implementăm în continuare. Avem și pentru anul 2022 acordarea de subvenții angajatorilor care încadrează în muncă ucenici, subvenții pentru cei care angajează de data măriri până la 29 de ani tineri cu vârsta între 16 și 29 de ani, dar și încadrarea în muncă a șomerilor privind acordarea unor stimulente și mă refer aici la prime de activare relocare stimularea mobilității și care să vină în completarea acestor venituri salariale, să îi dăm omului o primă de activare sau deblocare, cum era chiria. Sunt discuții pe care le avem și le purtăm în continuare cu mediul de afaceri după care venim o măsură de o măsură de protecție socială care se adresează cu două măsuri de protecție socială care se adresează în paralel și angajatorului și angajatului și mă refer aici la șomajul tehnic dar nu acel șomaj tehnic de angajat.", a declarat ministrul Muncii în interviu.
Acest șomaj tehnic care vine și să îi sprijine pe angajatori dar și pe angajați în această perioadă în care din cauza evoluției pandemice activitatea este fie oprită în totalitate, fie limitată și mai avem tot această măsură care va continua și în acest an kurzarbeit acea reducere de program cu compensare de la stat și toate măsurile în continuare pe care le știți. Deci sunt locuri unde Ministerul Muncii își dorește să intervină proactiv pe piața muncii și mai avem și o măsură hotărâtă săptămâna asta luată aprobată în Guvern pentru a veni în sprijinul mediului de afaceri acel contingent de lucrători aprobat până la 100 000 de oameni pentru muncitori non-UE UE. Evoluția este pozitivă nu este una spectaculoasă dar nici una timidă este o evoluție pozitivă de creștere a numărului de contracte de muncă.
Somajul în România
Elena Cristian: Spuneți mi știm întotdeauna am întrebat jurnaliști au întrebat care e șomajul real în țara asta pentru că în statistici figurează doar cei care sunt încă în plată în realitate câți oameni nu știu au ieșit din plată dar nu și au găsit de muncă avem undeva niște statistici reale. A celor care ar putea să muncească și nu o fac din diverse motive?
"Acesta a fost și rostul, de exemplu acele măsuri de care vorbeam la început, pentru tinerii care vin de pe băncile școlii că au terminat 8 clase 10 clase nu au nicio meserie de identificare a lor de atragere într un sistem în care să fie informați ulterior de cursurile de calificare sau chiar recalificare si avem astfel de situații. Bineînțeles că nu poate fi o situație la virgulă pentru că noi nu știm încă acum.
Elena Cristian: Din România. Oferta de cursuri de la AJOFM uri s-a mai diversificat? Se mai fac cursuri mai sunt bugetate aceste cursuri?
Cursuri se discută cu mediul de afaceri. Îmi doresc să continue ceea ce am început la un moment dat în mandatul trecut, să adaptăm în funcție, într-o colaborare cu Ministerul Educației am discutat și cu domnul ministru dar să discutăm îndeaproape cu sindicatele și patronatele Ministerul Muncii-Ministerul Educației astfel încât să calificăm exact ceea ce avem nevoie. O măsură importantă. Gândiți vă că a fost introdusă de PSD se știa această ucenicie pentru că... să spunem că am o brutărie sau un service auto, îmi iau lucrătorul care îmi iau cel care este fie întemnițat, fie nu este înscris la forțele de muncă. Îl aduc la mine, am un plan de urmat, de condiții care nu sunt extrem de birocratice îl aduc la mine și în funcție de complexitatea meseriei pentru că pot să fac un brutar în șase luni sau un an un mecanic auto pot să o fac în șase luni și atunci mecanicul auto are doi ani perioada de ucenicie pe acea perioadă. Eu vin stat și te sprijini pe tine angajatorul îți plătesc acel acea subvenție tu formează persoana calificată și atunci noi trebuie să avem într adevăr să creăm locuri de muncă dar trebuie să creăm locuri de muncă și pentru persoane calificate pentru că o persoană calificată sigur că randamentul muncii și producția este mai mare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.