Mecanismul european de stabilitate (ESM) ar trebui utilizat "fără condiţii stricte" şi "fără stigmatizare", a adăugat oficialul francez.
Separat, Bruno Le Maire a declarat că Executivul francez este pregătit să sprijine Air France KLM, pentru a menţine intact operatorul aerian franco - olandez, respingând posibilitatea unei scindări.
Întrebat dacă sprijinul oferit de stat, cum ar fi o naţionalizare, ar putea duce la o scindare, ministrul francez de Finanţe a răspuns: "Air France KLM este o companie deosebită şi vrea să rămână aşa cum este. De aceea suntem pregătiţi să sprijinim Air France KLM".
Amânarea ratelor. Ce oferte au băncile din România, în cotextul epidemiei
Şi preşedintele Eurogrupului, Mario Centeno, a anunţat că în următoarele zile miniştrii de Finanţe din zona euro vor accelera discuţiile privind folosirea Mecanismului european de stabilitate (ESM) şi a Băncii Europene de Investiţii (BEI) pentru a contracara declinul economic provocat de pandemie.
În 7 aprilie, Eurogrupul va avea o teleconferinţă unde se vor analiza măsurile de sprijin, aşa cum au cerut liderii UE săptămâna trecută, după disputa privind emiterea unor "euroobligaţiuni", care ar împărţi riscurile pentru datoriile celor 19 state care au adoptat moneda unică.
În timp ce nouă ţări, inclusiv Italia, Franţa şi Spania, susţin emiterea de "euroobligaţiuni", ideea nu este acceptată de Germania, Olanda şi Finlanda.
Germania este dispusă să ajute ţările afectate, cum ar fi Italia, dar "pentru asta avem Mecanismul european de stabilitate, care poate activa miliarde de euro", au declarat pentru Reuters surse germane.
ESM dispune de o putere de peste 400 miliarde de euro şi are drept sarcină principală salvarea ţărilor care şi-au pierdut capacitatea de a se împrumuta de pe pieţe, ceea ce nu este cazul în prezent. Însă, Mecanismul european de stabilitate poate oferi de asemenea ţărilor care solicită o garanţie de împrumut, adică o sumă importantă care în principiu nu va fi utilizată, dar care trimite un semnal pentru a linişti pieţele.
Pandemia de Covid-19 a pus în genunchi economia europeană, Italia fiind afectată în mod special, autorităţile de la Roma, cu sprijinul Franţei şi Spaniei, mizând pe un răspuns important din partea partenerilor europeni, într-un act istoric de solidaritate fianciară. Însă, ţările nordice susţin că măsurile de relansare anunţate de Banca Centrală Europeană sunt suficiente pentru moment, dacă vor fi sprijinite de cheltuieli la nivel naţional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.