Britanicii ar putea introduce săptămâna de lucru de patru zile

DCBusiness Team |
Data publicării:
Muncitor / sursa foto: Freepik.com
Muncitor / sursa foto: Freepik.com

Lucrătorii cu normă întreagă din Marea Britanie ar putea primi dreptul de a le solicita angajatorilor să lucreze patru zile pe săptămână, conform planurilor guvernului de a spori flexibilitatea muncii.

Angajații ar trebui în continuare să lucreze toate orele pentru a primi salariul integral, dar ar putea solicita comprimarea orelor într-o săptămână de lucru mai scurtă, conform Daily Telegraph, citat de BBC.

Părerile sunt, totuși, împărțite, între politicienii britanici. Secretarul de stat pentru afaceri și comerț, Kevin Hollinrake, a afirmat că întreprinderile vor fi „pietrificate” în aceste programe de patru zile pe săptămână.

„Orice modificare a legislației privind ocuparea forței de muncă va fi consultată, în parteneriat cu întreprinderile”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului pentru afaceri și comerț.

Aceștia au adăugat că planul pentru un orar de muncă mai flexibilă a fost conceput în schimb pentru a crește productivitatea și pentru a aduce mai multe persoane pe piața muncii.

În prezent, angajații au dreptul de a solicita un program de lucru flexibil, dar angajatorii sunt obligați doar să dea curs solicitărilor într-un „mod rezonabil”.

Partidul Laburist a venit la putere la începutul acestui an, promițând ca acest lucru să devină o regulă din prima zi pentru toți lucrătorii, cu excepția cazurilor în care nu este fezabil.

Daily Telegraph, citând raportul în cauză, arată că acest lucru ar putea permite personalului să lucreze patru zile mai lungi în loc de cinci.

Detaliile sunt așteptate în toamnă, când o lege menită să creeze un nou pachet de drepturi ale lucrătorilor ar trebui să înceapă să treacă prin Parlament.

Partidul Laburist s-a angajat să abroge unele legi împotriva sindicatelor, să restricționeze utilizarea contractelor unor contracte abuzive și să extindă acordurile de lucru flexibile.

Prim-ministrul Sir Keir Starmer numește propunerile „cea mai mare îmbunătățire a drepturilor lucrătorilor”, iar viceprim-ministrul Angela Rayner susține că acestea vor fi „bune pentru economie”.

Însă opoziția conservatoare susține că abordarea va dăuna întreprinderilor și va duce la scăderea productivității.

„În ciuda avertismentelor din partea industriei, Angela Rayner merge mai departe cu legile sale sindicale în stil francez, care vor face afacerile mai scumpe în Regatul Unit”, a declarat dl Hollinrake.

 

Grecia introduce 6 zile de muncă pe săptămână 

Dacă britanicii aleg să scurteze săptămâna de muncă, grecii se îndreaptă în direcția opusă. La începutul lunii iulie, a intrat în vigoare o lege care permite anumitor companii să aplice săptămâna de lucru de șase zile, o schimbare care este menită să susțină forța de muncă îmbătrânită a țării și să compenseze lucrătorii cu dificultăți, scrie New York Times.

Legea se aplică lucrătorilor din sectorul privat din anumite sectoare industriale și de producție sau celor care lucrează într-o întreprindere care funcționează în schimburi continue 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, cu unele excepții. Măsura ar fi permisă doar „în circumstanțe excepționale”, cum ar fi o creștere neașteptată a volumului de muncă.

Sindicatele, care militează de mult timp pentru condiții de muncă și drepturi mai bune, s-au opus acestei inițiative. Legea a provocat o dezbatere aprigă și, când proiectul de lege a fost aprobat anul trecut, proteste. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.977
Diferența -0.0001
Zi precendentă 4.9771
USD
Azi 4.5998
Diferența -0.0007
Zi precendentă 4.6005
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9770 RON
USD flag1 USD = 4.5998 RON
GBP flag1 GBP = 5.9509 RON
CHF flag1 CHF = 5.2151 RON
AUD flag1 AUD = 2.8796 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.2014 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0307 RON
NOK flag1 NOK = 0.4393 RON
SEK flag1 SEK = 0.4599 RON
XAU flag1 XAU = 463.2781 RON
Monede Crypto
1 BTC = 390223.94RON
1 ETH = 8661.33RON
1 LTC = 381.55RON
1 XRP = 9.65RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel