El a făcut o legătură între votul britanicilor la referendumul din 2016 privind Brexitul şi faptul că polticienii britanici le-au spus alegătorilor ''decenii la rând'' că UE este în primul rând un bloc al cooperării economice, nu al ''valorilor'' comune.
''Din acest motiv ei au susţinut cu entuziasm extinderea din 2004'', când UE a primit în rândurile ei 10 noi state, dar fără să fie ''introduse restricţii temporare'' pentru a limita accesul forţei de muncă pe piaţa britanică, explică preşedintele Comisiei Europene.
''Iar acum toţi suportăm consecinţele acestei măsuri'', a continuat el făcând referire la sentimentul anti-imigraţie care s-a accentuat în Regatul Unit ca urmare a numărului mare de imigranţi veniţi în această ţară după extinderea UE către Est, sentiment care a condus inclusiv la apeluri de a se ''recăpăta controlul'' asupra frontierelor Regatului Unit şi care a alimentat campania pro-Brexit.
Citește și: BREXIT. Ultimatum pentru britanici: ori pleacă repede, ori își aleg europarlamentarii
Întrebat dacă crede că şi alte state ''care nu sunt europene înfocate'' ar trebui să părăsească UE, Juncker a răspuns: ''Nu, nu spun asta. Articolul 50 (din Tratatul UE, prin care o ţară notifică formal intenţia de a se retrage din blocul comunitar n.red) îi dă oricui posibilitatea să plece. Britanicii ne-au arătat că nu pot fi ţinuţi ca la închisoare cei care nu vor să rămână''.
Totuşi, el a apreciat că este puţin probabil ca şi alte state membre ale UE să urmeze exemplul britanic, întrucât ''chiar şi în ţările guvernate uneori de eurosceptici majoritatea este pro-UE''.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.