Publicitate
Regatul Unit, care găzduieşte în Londra cel mai mare hub financiar din Europa, a ieşit din UE în ianuarie, iar accesul neîngrădit la blocul comunitar se încheie în decembrie.
Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor, a anunţat că a aprobat o propunere prin care li se permite caselor de clearing sau "contrapărţilor centrale (CCP) din Marea Britanie să continue să-şi servească clienţii din UE timp de 18 luni din ianuarie 2021.
Revoluție în sectorul bancomatelor. Ce se întâmplă
"Această limită de timp are o motivaţie raţională practică deoarece dă participanţilor de pe piaţa UE timpul de care au nevoie pentru a-şi reduce expunerea excesivă la casele de clearing din Regatul Unit iar casele de clearing din UE au timp să-şi dezvolte capacităţile pe segmentul de clearing", a explicat Dombrovskis.
Autorităţile de la Bruxelles şi BCE insistă ca operaţiunile de clearing în euro să se efectueze în interiorul zonei euro. După Brexit, BCE vrea să-şi impună şi politica în domeniul caselor de clearing, o poziţie pe care Marea Britanie a putut să o conteste până acum, ceea ce va diminua influenţa sectorului financiar londonez.
"Astfel, industria financiară este încurajată puternic să lucreze la dezvoltarea strategiilor prin care îşi vor reduce dependenţa de casele de clearing cu sediul în Marea Britanie, strategii care sunt de importanţă sistemică pentru UE", a declarat oficialul european.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.