La aproape trei ani după ce 52% dintre britanici au votat pentru ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, în rândul politicienilor britanici nu există un acord privind data şi modul în care 'divorţul' va avea loc.
Data iniţială a ieşirii din UE a fost 29 martie 2019, deşi premierul May nu a reuşit să convingă parlamentarii britanici să aprobe acordul negociat cu Bruxellesul, astfel că şefa executivului a prezentat o ofertă Partidului Laburist, condus de Jeremy Corbyn, pentru a ajunge la un compromis.
Treisprezece dintre miniştrii britanici, precum şi Graham Brady, preşedintele Comitetului 1922 al parlamentarilor conservatori, i-au scris Theresei May pentru a-i solicita să nu accepte cererea laburiştilor privind rămânerea ţării într-o uniune vamală cu UE după Brexit.
Theresa May, care a ajuns în funcţie în haosul ce a urmat după votul din 2016 privind ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, a promis că va demisiona dacă parlamentarii susţin acordul său cu Bruxellesul privind părăsirea blocului comunitar.
Citește și: Brexit. Bursa pariurilor. Ce șanse mai sunt ca MB să rămână în UE
''Niciun lider nu îşi poate obliga juridic succesorul sau succesoarea, aşa că acordul ar fi, probabil, în cel mai bun caz unul temporar, iar în cel mai rău caz unul iluzoriu'', se arată în scrisoarea semnată printre alţii de Gavin Williamson, destituit la începutul acestei luni din funcţia de ministru al apărării, şi de Boris Johnson, fost ministru de externe şi fost primar al Londrei.
Jurnalista Laura Kuenssberg, editorul politic la BBC, a scris pe Twitter că o sursă din Downing Street 10 a declarat că premierul Theresa May nu va susţine o uniune vamală permanentă cu UE.
''Încercăm să găsim un compromis privind vămile ca poziţie intermediară sau ca piatră de sprijin'', a declarat sursa citată de Kuenssberg.
Liderul laburist Jeremy Corbyn a afirmat săptămâna trecută că Theresa May nu a prezentat o ofertă substanţială privind Brexitul şi că ea nu s-a abătut de la ''liniile roşii'' iniţiale.
Negociatorul-şef pentru Brexit, Olly Robbins, urmează să se deplaseze la Bruxelles pentru a discuta despre amendamentele la declaraţia politică cu privire la viitoarea relaţie între Regatul Unit şi UE.
Robbins va explora cât de rapid pot fi operate respectivele modificări ale declaraţiei politice în cazul în care guvernul şi opoziţia laburistă pot ajunge la o înţelegere, potrivit BBC.
La 11 aprilie, premierul britanic a convenit cu liderii statelor din UE27 să amâne Brexitul cu şase luni, până la 31 octombrie 2019, răgaz în care guvernul de la Londra va încerca să ajungă la un acord cu opoziţia laburistă pentru adoptarea acordului de retragere, deja respins de trei ori de legislativul britanic.
Theresa May, care a ajuns în funcţie în haosul ce a urmat după votul din 2016 privind ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, a promis că va demisiona dacă parlamentarii susţin acordul său cu Bruxellesul privind părăsirea blocului comunitar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.