Uniunea Europeană încearcă să formuleze o propunere privind Brexitul care să elimine temerile Londrei legate de aşa-numita 'plasă de siguranţă' referitoare la frontiera irlandeză, dar nu va face compromisuri privind priorităţile esenţiale ale blocului comunitar, a spus Coveney.
''Negocierile sunt în desfăşurare. Prim-ministrul britanic se deplasează la Strasbourg în această seară, înţeleg că pentru a încerca să finalizeze un acord dacă este posibil'', a declarat şeful diplomaţiei irlandeze.
Citește și: Secretele Brexit-ului, dezvăluite în cârciumă. Situație jenantă pentru May
''Abordarea noastră rămâne aceeaşi, am afirmat foarte clar că acordul de retragere nu poate fi schimbat, însă dorim să încercăm să fim utili în termeni de a oferi claritate şi de a da noi asigurări, necesare în Westminster, că plasa de siguranţă se doreşte a fi temporară. Nimeni nu încearcă să păcălească pe nimeni, cu nimic'', a accentuat oficialul de la Dublin.
Destinată să fie aplicată doar ca ultim recurs, dacă nicio altă soluţie nu este găsită, ''plasa de siguranţă'' (backstop) ar menţine Regatul Unit într-o uniune vamală cu UE şi prevede o aliniere mai fermă privind normele UE pentru Irlanda de Nord.
Numeroşi parlamentari britanici consideră această măsură drept ''o capcană'' ce i-ar menţine sub umbrela UE în pofida Brexit-ului. Ei cer o limită în timp sau garanţia că vor putea să iasă în mod unilateral.
Citește și: A fost creată berea Brexit. Are un gust amar
La rândul său, UE refuză să renegocieze această măsură, dar promite că va face tot posibilul pentru a negocia după Brexit o viitoare relaţie comercială cu Londra care va face inutile controalele la frontiera irlandeză şi deci ''backstop-ul'' ar fi inutil.
Guvernul britanic a susţinut insistent că Parlamentul va vota din nou, aşa cum era plănuit, marţi, asupra acordului propus pentru Brexit, în ciuda rapoartelor potrivit cărora votul ar putea să nu mai aibă loc.
Aparent, acordul ar putea suferi o nouă înfrângere în Parlament, după ce a fost respins dur în luna ianuarie.
Există speculaţii intense privind strategia guvernului, data ieşirii Marii Britanii din UE fiind în mai puţin de trei săptămâni. Guvernul susţine că discuţiile cu UE vor continua, în ciuda faptului că le-a descris drept "blocate".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.