Într-o conferinţă de presă organizată la Praga după întâlnirea cu ministrul ceh de interne, Barclay a spus că ţara sa este angajată să părăsească blocul comunitar cu un acord întrucât în caz contrar s-ar produce perturbări.
''Echipele (de negociatori, n.red.) se întâlnesc din nou în această săptămână pentru că ambele părţi recunosc că ajungerea la un acord este în interesul lor comun. Aşadar, lucrăm la asta, dar trebuie să fie un acord fără plasa de siguranţă'', a declarat reprezentantul executivului britanic.
Brexit. Boris Johnson merge la New York fără mari speranțe
La începutul lunii septembrie, parlamentul britanic a votat o lege vizând evitarea unei ieşiri din Uniunea Europeană fără acord, care îl obligă pe şeful guvernului să ceară o amânare de trei luni a Brexitului dacă nu se ajunge la un acord până la 19 octombrie.
În centrul divergenţelor între Londra şi Bruxelles se află clauza privind ''plasă de siguranţă ("backstop"), care prevede că Marea Britanie în întregime rămâne într-un "teritoriu vamal unic" cu UE, în lipsa unei soluţii mai bune la finalul perioadei de tranziţie, pentru a evita reintroducerea frontierei fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, stat membru al UE.
Preşedinţia Consiliului UE, deţinută în acest semestru de Finlanda, i-a cerut Marii Britanii o propunere de acord scrisă privind Brexitul până la sfârşitul lunii pentru a evita o ieşire fără acord, ultimatum respins însă de Londra.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.