BREXIT în impas. Londra vrea renegocierea acordului, UE refuză

DCBusiness Team |
Data publicării:
Totul a în ceață
Totul a în ceață

Cu două luni înainte de Brexit, premierul Theresa May a obţinut marţi de la deputaţii britanici un "mandat" pentru a redeschide negocierile cu Bruxellesul, dar Uniunea Europeană a refuzat imediat, un dialog al surzilor cu rezultat incert. 

"A negocia o asemenea schimbare nu va fi uşor. Aceasta va implica redeschiderea acordului de retragere, un demers pentru care ştiu că apetitul partenerilor noştri europeni este limitat", a spus May în Camera Comunelor. "Cred însă că având un mandat din partea acestei adunări, pot obţine o asemenea schimbare", a adăugat ea.

Un reviriment major pentru premierul conservator care, în urmă cu câteva săptămâni, încă mai susţinea că "Tratatul de retragere" din UE, intens negociat întregi cu Bruxellesul, dar respins în urmă cu două săptămâni de Parlamentul de la Londra, este "cel mai bun" şi "singurul posibil".

Nu este renegociabil

Tratatul încheiat în noiembrie "nu este renegociabil", a răspuns, de la Bruxelles, un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk. Tonul îl dăduse, mai devreme, președintele francez, Emmanuel Macron, care, din Cipru, a respins o asemenea eventualitate, afirmând că acordul este "cel mai bun acord posibil şi nu este renegociabil".

Citește și Amânarea Brexit-ului este iminentă

El a îndemnat guvernul britanic "să prezinte rapid" negociatorului-şef al UE, Michel Barnier, "următoarele etape care vor permite evitarea unei ieşiri fără acord pe care nimeni nu o doreşte, dar pentru care, din nefericire, trebuie să ne pregătim cu toţii".

Lira sterlină s-a prăbușit

Dacă doreşte să renegocieze acest text, Theresa May va trebui să ţină seamă, de asemenea, de o serie de amendamente votate marţi seară de deputații britanici. Unul dintre ele exclude o ieşire din Uniunea Europeană fără acord, altul reclamă modificarea Tratatului cu UE, mai ales a dispoziţiei cu privire la "backstop" vizând să evite revenirea la o frontieră fizică între provincia britanic Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.

A fost respins, în schimb, un amendament al deputatei laburiste (opoziţie) Yvette Cooper, care ar fi putut avea drept consecinţă amânarea datei Brexit-ului, prevăzută pentru 29 martie, votul negativ antrenând o prăbuşire a cursului lirei, semn al îngrijorării sectorului economic. "Extinderea articolul 50 nu va împiedica o ieşire fără acord", a subliniat Theresa May în cursul dezbaterilor, agajându-se, totuși, să prezinte un acord revizuit "imediat ce va fi posibil".

Dacă niciun acord nu va fi încheiat cu UE până la 13 februarie, premierul britanic şi-a anunţat intenţia de a organiza un vot pe 14 februarie asupra unei retrageri fără acord. Amendamentele votate marţi seară nu au însă un caracter obligatoriu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9774
Diferența 0.0004
Zi precendentă 4.977
USD
Azi 4.6059
Diferența 0.0061
Zi precendentă 4.5998
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9774 RON
USD flag1 USD = 4.6059 RON
GBP flag1 GBP = 5.9635 RON
CHF flag1 CHF = 5.2114 RON
AUD flag1 AUD = 2.9077 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.2194 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4415 RON
SEK flag1 SEK = 0.4618 RON
XAU flag1 XAU = 463.3913 RON
Monede Crypto
1 BTC = 384863.62RON
1 ETH = 8403.56RON
1 LTC = 382.06RON
1 XRP = 9.49RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel