La câteva ore, practic, după validarea proiectului de acord de către guvernul său, premierul Theresa May a asistat la un val de demisii, printre cei plecați numărându-se inclusiv ministrul pentru Brexit, Dominic Raab. În plus, perspectiva ca documentul să fie respins de partidul unionist nord-irlandez DUP pune în pericol majoritatea parmentară a premierului. În acest context, lira sterlină s-a prăbșind, la fel și randamentele la împrumuturile britanice.
”Situația afectează încrederea în City și în Marea Britanie”, a comentat Martin Sorrell, fondatorul și fostul director general al grupului WPP, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri ai țării. Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Regatului Unit.
După 44 de ani petrecuți în UE, industrii precum cea a apărării, auto și aerospațială au creat lanțuri de aprovizionare complexe, care asigură furnizarea neîntreruptă a mii de piese de schimbi de o parte și de cealaltă a Canalului Mânecii. Șefii de întreprinderi se tem că un Brexit fără acord sau control la frontiere vor pertuba toate aceste mecanisme vitale pentru importanți jucători economici, precum Rolss-Royce sau BAE Systems.
CEO societății franceze JC Decaux, pentru care Marea Britanie reprezintă a treia piață de desfacere și asigură circa 10% din venituri, crede că situația este ”foarte gravă”, una de natură să amplifice incertitudinile care planează asupra pieței de publicitate. ”Este timpul să vedem o oarecare stabilitate, pentru că întreprinderile au nevoie de vizibilitate. De asta are nevoie Marea Britanie”, a apreciat, la rândul său, un reponsabil al unei dintre cele mai mari bănci din Regatul Unit.
”Restul lumii ne privește și se râde. Când plec peste hotare, toți mă întreabă dacă nu am devenit complet nebuni”, a continuat el, catalogând guvernul actual drept cel mai dezastruos din câte a văzut vreodată. ”Cei mai mulți oameni de afaceri sunt pragmatici și vor să joace cu cărți distribuite înainte de a-și dori să aibe o mână bună”, a completat Roger Carr, președintele BAE Systems.
Iar Iain Anderson, președintele executiv al firmei Cicero, care reprezintă numeroase societăți financiare, a subliniat că majoritatea șefilor de companii și întreprinderi nu agreează proiectul de acord prezentat de May, dar au înțeles că nu mai există deja altă opțiune. ”Asistăm cu groază la aceste demisii. Ieri am avut un plan și stabilitate, dar astăzi nu mai avem nimic”, a regretat omul de afaceri. ”Nu mai este timp pentru alt acord. Credeam că va fi stabilitate. Avem acum o instabilitate generalizată”, a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.