Din cele 1.860.200 de solicitări depuse de cetățenii europeni din Regatul Unit, 15% sunt din partea cetățenilor români.
Cetățenii europeni aflați pe teritoriul Regatului Unit vor putea să continue să locuiască, să muncească sau să studieze și după data de 31 decembrie 2020 (în cazul ieșirii Regatului Unit din UE fără un acord), respectiv 30 iunie 2021 (în cazul unui BREXIT cu acord), doar dacă vor solicita înregistrarea ca rezidenți în cadrul procedurii EUSS.
Potrivit procedurii, cetățenii europeni au posibilitatea să aplice, în funcție de perioada pe care au de când se află în Regatul Unit, pentru două variante de rezidență: settled status (dacă locuiesc deja de cel puțin 5 ani) sau pre-settled status (dacă locuiesc de mai puțin de 5 ani).
Michel Barnier: Mai este posibil un acord cu Marea Britanie
Conform informațiilor furnizate de autoritățile britanice, dintre cele 1,860,200 de solicitări depuse, 1.524.500 au fost deja finalizate, 61% fiind pentru settled status, iar 38% pentru pre-settled status.
Înregistrarea este obligatorie pentru toți cetățenii europeni aflați la data BREXIT în Regatul Unit şi care intenționează să își continue șederea și după data de 31 decembrie 2020. Termenul limită de depunere a aplicațiilor este 31 decembrie 2020 (pentru situația în care ieșirea Regatului Unit din UE nu se produce în baza unui acord) sau 30 iunie 2021 pentru situația în care BREXIT-ul se face în baza unui acord cu UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.