Un IT-ist american a pierdut șansa de a înregistra brevete pentru invențiile create de sistemul său de inteligență artificială. Acesta este un caz de referință în Marea Britanie, unde discută dacă inteligența artificială poate deține astfel de drepturi, conform Reuters.
Stephen Thaler a vrut să obțină două brevete în Marea Britanie pentru invenții despre care spune că au fost concepute de "mașina sa de creativitate" numită DABUS.
Încercarea sa de a înregistra brevetele a fost refuzată de Oficiul pentru Proprietate Intelectuală din Marea Britanie, pe motiv că inventatorul trebuie să fie un om sau o companie, și nu un computer.
Thaler a făcut apel la Curtea Supremă din Marea Britanie, care miercuri i-a respins încercarea IT-istului în unanimitate.
Judecătorul David Kitchin, care a anunțat decizia instanței, a declarat că, potrivit legislației britanice privind brevetele, "un inventator trebuie să fie o persoană fizică".
La începutul acestui an, Thaler a pierdut o cerere similară în Statele Unite, când Curtea Supremă a refuzat să audieze o contestație la refuzul Biroului pentru Brevete și Mărci al SUA de a emite brevete pentru invențiile create de sistemul său de inteligență artificială.
Hotărârea pune Marea Britanie într-un dezavantaj substanțial în susținerea industriilor care depind de inteligența artificială, a declarat Robert Jehan avocatul care l-a reprezentat pe Thaler în instanță. Aceasta hotărâre "arată cât de puțin sprijină actuala legislație britanică în materie de brevete obiectivul de a face din Marea Britanie un centru global pentru AI și inovația bazată pe date", a adăugat Jehan, conform Bloomberg.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.