Se știe că până la 50% dintre pacienții cu COVID-19 prezintă simptome gastro-intestinale, cum ar fi diaree, vărsături și dureri abdominale. Astfel de simptome sunt, de asemenea, detectate în 17,6 la sută dintre cazurile severe ale bolii.
De regulă, aceste forme grave sunt parțial asociate cu pătrunderea virusurilor în celulele intestinale, ceea ce duce la deteriorarea funcțiilor lor normale. În plus, infecția afectează microbiota intestinală și reduce numărul de bacterii care secretă acizi grași cu lanț scurt (SCFA) prin fermentarea fibrelor dietetice.
În cadrul experimentelor lor științifice, cercetătorii brazilieni au infectat țesutul sănătos al colonului și celulele epiteliale cu coronavirus. Deși tratamentul cu SCFA nu a redus încărcătura virală, oamenii de știință au descoperit o scădere a expresiei genei DDX58.
Citește și O MUTAȚIE a făcut SARS-CoV-2 insensibil la frig. E de bine, spun experții
Această genă codifică proteina ce detectează acizii nucleici virali și activează o cascadă de semnalizare ce conduce la producerea de citokine antiinflamatorii. În plus, s-a observat o scădere și a nivelului proteinei TMPRSS2, care este important pentru pătrunderea în celulele virale.
Supraproducția de citokine poate duce la afecțiuni severe la pacienți, cum ar fi furtuni de citokine și sindromul de detresă respiratorie, ce provoacă, deseori, decesul pacienților.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.