Boris Johnson, ANUNȚ important: PRIORITĂȚILE politice ale Marii Britanii

Delia Gheață |
Data publicării:
Ce se întâmplă în Marea Britanie din 19 IULIE! Ce a spus Boris Johnson
Ce se întâmplă în Marea Britanie din 19 IULIE! Ce a spus Boris Johnson

Premierul britanic Boris Johnson a prezentat marţi priorităţile guvernului său în ce priveşte politica externă şi de apărare post-Brexit, prin care Londra se angajează să crească influenţa Regatului Unit în regiunea Indo-Pacific, în încercarea de a echilibra dominaţia Chinei, relatează Reuters.

Iată care sunt principalele puncte ale "Perspectivei integrate" (Integrated Review) prezentate marţi de şeful executivului de la Londra, rezumate de Reuters.

S.U.A.

Statele Unite ale Americii rămân principala relaţie bilaterală a Marii Britanii. Guvernul de la Londra afirmă că va spori cooperarea în domenii tradiţionale cum sunt securitatea şi informaţiile, în special acolo unde împreună cele două ţări pot avea o influenţă mai mare, cum este combaterea finanţării ilicite.

Uniunea Europeană

Marea Britanie va rămâne profund ancorată în securitatea şi prosperitatea Europei. Potrivit guvernului britanic, Brexitul îi permite Regatului Unit o abordare distinctă a politicii externe, dar va coopera cu UE acolo unde interesele coincid - de exemplu, pentru susţinerea stabilităţii şi securităţii continentului european şi în ce priveşte acţiunea climatică şi biodiversitatea.

China

Guvernul britanic spune că va face mai mult pentru a se adapta la influenţa din ce în ce mai mare al Chinei şi va investi în "capacităţi sporite de răspuns în faţa Chinei", continuând relaţiile comerciale şi de investiţii pozitive cu aceasta şi asigurând în acelaşi timp că securitatea şi valorile naţionale sunt protejate. Londra intenţionează de asemenea să coopereze cu China în ce priveşte combaterea provocărilor cum sunt schimbările climatice.

În acelaşi timp, guvernul britanic vrea să întărească securitatea Infrastructurii naţionale critice, a instituţiilor şi tehnologiilor sensibile, precum şi rezilienţa lanţurilor de aprovizionare critice.

Rusia

Guvernul britanic afirmă că până la îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia va descuraja activ întregul spectru de ameninţări emanate de Rusia şi se va apăra împotriva acestora, inclusiv prin intermediul NATO, şi de asemenea o va trage la răspundere pentru încălcarea normelor internaţionale, acordând totodată sprijin altor state din vecinătatea est-europeană şi de mai departe.

Regiunea Indo-Pacifică

Potrivit lui Johnson, executivul său îşi propune să continue aprofundarea relaţiilor, prin instituţii existente, precum Asociaţia Statelor din Asia de Sud-Est (ASEAN), şi va încerca să se alăture Acordului extins şi progresiv de Parteneriat Trans-Pacific (CPTPP).

Ştiinţă şi tehnologie

Guvernul lui Boris Johnson s-a angajat să majoreze investiţiile în cercetare-dezvoltare, pe ansamblul economiei, la 2,4% din PIB până în 2027.

Între altele, Marea Britanie va investi cel puţin 800 de milioane de lire sterline pentru crearea unui organism independent pentru cercetarea de "mare risc", dar şi cu potenţial ridicat, Agenţia pentru cercetări şi invenţii avansate (ARIA).

Totodată, va funcţiona un nou Emisar pentru tehnologie în SUA, menit să întărească relaţiile Regatului Unit cu Silicon Valley.

Acordul dintre Londra şi Bruxelles va susţine colaborarea între cercetători şi oameni de ştiinţă, prin intermediul unor mecanisme ca Horizon Europe, programul de cercetare şi pregătire Euroatom şi Copernicus.

Marea Britanie va continua de asemenea dezvoltarea reţelei sale de cercetare şi inovare din peste 40 de ţări şi a hub-urilor de cercetare şi inovare din Africa, Orientul Mijlociu şi India.

Apărare

În ce priveşte apărarea, Marea Britanie va investi în următorii patru ani cel puţin 6,6 miliarde de lire în finanţarea cercetării-dezvoltării tehnicilor de ultimă generaţie în domenii ale apărării ca spaţiul cosmic, arme cu energie dirijată (DEW) şi rachete avansate de mare viteză.

Pentru a-şi reafirma angajamentul de lider în NATO, Marea Britanie îşi va majora bugetul apărării cu peste 24 de miliarde de lire în următorii patru ani, rămânând în acelaşi timp statul european cu cel mai ridicat nivel al cheltuielilor militare din NATO, în prezent aflat la 2,2% din PIB.

Executivul britanic intenţionează de asemenea să sporească angajamentul forţelor sale pe plan extern, ca efective, ca frecvenţă şi ca durată.

Spaţiul informatic

Guvernul de la Londra îşi va publica noua strategie în acest domeniu în anul în curs.

Spaţiu

Ambiţia guvernului britanic este ca până în 2030 Regatul Unit să dispună de capacitatea de a monitoriza şi apăra interesele sale în spaţiu, vizând în acest sens ca până în vara acestui an să fie creat un nou Comandament al spaţiului, pentru a asigura că forţele armate britanice dispun de capacităţile necesare pentru a face să avanseze interesele ţării.

Se preconizează totodată dezvoltarea unei capabilităţi de lansare comerciale, cu lansarea de sateliţi britanici din Scoţia, până în 2022, în cadrul programului Agenţiei spaţiale britanice de extindere a accesului serviciilor de zbor în spaţiu pe piaţa britanică.

Sancţiuni

Marea Britanie va lansa în anul în curs un al doilea regim global de sancţiuni împotriva corupţiei, prin care va putea împiedica intrarea liberă în ţară a celor implicaţi în acte de corupţie sau circulaţia în sistemul său financiar a banilor obţinuţi prin corupţie.

Citește și CE demarează procedura de infringement împotriva Angliei

Economie

Guvernul britanic va interveni, acolo unde va fi necesar şi într-un mod echilibrat, în tranzacţiile legate de investiţiile străine directe, pentru a proteja securitatea naţională, aşa cum prevede Legea securităţii naţionale şi investiţiilor, sub conducerea noii Unităţi pentru securitatea investiţiilor.

În acelaşi sens, executivul doreşte să diversifice aprovizionarea cu bunuri critice, cum sunt echipamentele medicale sau minereurile rare.

Descurajare nucleară

Guvernul de la Londra are în vedere un stoc total de maxim 260 de focoase nucleare, iar pentru a se asigura că mijloacele sale de descurajare nucleară nu sunt vulnerabile la acţiuni "preventive" ale potenţialilor adversari va menţine mobilizate patru submarine, astfel încât cel puţin unul dintre ele să patruleze permanent.

Combaterea terorismului

Noul Centru de operaţiuni antiteroriste al Marii Britanii (CTOC) va crea un "hub" unic, integrat, aducând laolaltă departamente guvernamentale, agenţii de securitate şi informaţii, parteneri din sfera aplicării legii şi elemente din sistemul judiciar.

Infracţiuni grave şi crimă organizată

Guvernul britanic intenţionează să întărească Agenţia naţională pentru criminalitate (NCA, cu atribuţii în special în combaterea crimei organizate), să crească de asemenea capacităţile poliţiilor regionale şi locale şi să combată infracţiunile grave şi crima organizată.

Schimbarea climatică

Guvernul britanic îşi propune să conducă acţiunile pe plan internaţional în vederea accelerării progresului spre obiectivul de zero emisii în 2050 şi susţinerea rezilienţei climatice pe plan global, ca deţinător al preşedinţiei COP26 în 2021, precum şi prin angajamentul său în valoare de 11,6 miliarde de lire de a ajuta statele în curs de dezvoltare să răspundă la provocările schimbărilor climatice (International Climate Finance); Londra intenţionează să aloce 3 miliarde din aceste fonduri soluţiilor de protejare şi restaurare a naturii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9759
Diferența -0.0007
Zi precendentă 4.9766
USD
Azi 4.7742
Diferența 0.0425
Zi precendentă 4.7317
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9759 RON
USD flag1 USD = 4.7742 RON
GBP flag1 GBP = 5.9774 RON
CHF flag1 CHF = 5.3721 RON
AUD flag1 AUD = 3.1018 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.4124 RON
HUF flag1 HUF = 0.0121 RON
JPY flag1 JPY = 0.0309 RON
NOK flag1 NOK = 0.4302 RON
SEK flag1 SEK = 0.4306 RON
XAU flag1 XAU = 415.3204 RON
Monede Crypto
1 BTC = 471348.08RON
1 ETH = 15931.27RON
1 LTC = 480.91RON
1 XRP = 7.51RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.75%
6 luni: 5.79%
12 luni: 5.83%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17134.54-0.97%
BET-BK3177.98-1.36%
BET-EF923.66-0.61%
BET-FI60622.56-0.07%
BET-NG1213.18-0.53%
BET-TR37787.26-0.98%
BET-TRN36728.98-0.98%
BET-XT1471.96-0.91%
BET-XT-TR3191.04-0.91%
BET-XT-TRN3108.26-0.91%
BETAeRO910.86-1.18%
BETPlus2535.89-0.95%
RTL38053.05-0.66%

Opinii

Dumitru Chisăliță, președintele AEI
Profesorul Mircea Coșea / Foto: Crișan Andreescu

Donald Trump revine. Mircea Coşea: Ce se schimbă pentru România și economia europeană?

Donald Trump a fost ales din nou președinte în...

Adrian Negrescu, analist economic

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel