Cel mai mare producător de oțel din afara Chinei a declarat că se așteaptă ca cererea de oțel din acest an - un barometru cheie pentru creșterea economică globală - să fie la sau peste intervalul superior al prognozei sale din februarie. Acesta a proiectat o creștere a cererii de 4,5% până la 5,5%, în urma unei contracții în 2020 în timpul pandemiei, notează Bloomberg.
Aditya Mittal a preluat conducerea la ArcelorMittal de la tatăl său în acest an, în timp ce cererea în creștere din industria prelucrătoare și a construcțiilor se confruntă cu oferta scăzută. Boom-ul rezultat a împins prețurile europene ale oțelului de referință la cele mai mari înregistrări, deoarece redeschiderea economiilor provoacă o creștere pe piețele de mărfuri, de la minereu de fier la cherestea.
"Deoarece prețurile au continuat să crească, m-aș aștepta ca al doilea trimestru să fie și mai puternic", a spus Ingo Schachel, analist la Commerzbank AG.
Câștigurile din primul trimestru înainte de dobânzi, impozite, amortizare au fost de 3,24 miliarde de dolari, se spune într-un comunicat al ArcelorMittal. Acest lucru a depășit estimările analiștilor.
„Primul trimestru al acestui an a fost cel mai puternic al nostru din ultimul deceniu”, a declarat Aditya Mittal. „Deși aceasta este, în mod natural, o evoluție mai mult decât binevenită după un 2020 extrem de provocator, suntem conștienți de faptul că pandemia continuă să fie o provocare pentru sănătate în întreaga lume, în special în economiile în curs de dezvoltare.”
ArcelorMittal a scăzut cu 0,9% în tranzacționarea din Amsterdam, după ce a câștigat miercuri 4,9% dar au crescut cu 168% în ultimele 12 luni.
Citește și: Liberty Steel, cu ochii pe divizia de metalurgie a grupului Thyssenkrupp
Producătorii de oțel din Europa și America au suferit de ani de zile din pricina prețurilor scăzute cauzate de supracapacitatea mondială. Aceasta a fost inițial agravată de debutul pandemiei după care a aurmat o schimbare dramatică, în ultimul an.
Futures-urile din China, de departe cel mai mare producător, au depășit recordurile - chiar depășind câștigurile din minereul de fier cu ingrediente cheie - pe măsură ce guvernul a luat măsuri pentru a reduce producția. Este vorba Europa și America, unde fabricile funcționau deja la capacitate maximă, în timp ce încearcau să răspundă cererii neașteptat de mari.
Companiile futures din oțel și minereu de fier au reluat tranzacționarea puternic joi, în timp ce investitorii din China s-au întors după o sărbătoare națională. Se așteaptă ca prețurile minereului de fier să ajungă la 200 USD pe tonă, în timp ce futures-urile armăturilor și bobinelor laminate la cald din Shanghai au mers spre noi culmi, deoarece cererea continuă să fie robustă din Asia până în America de Nord.
ArcelorMittal și alți producători de oțel occidentali ar putea beneficia în continuare în cazul în care producția Chinei va scădea din cauza încercării de a reguce emisiile poluante. Menținerea prețurilor mai ridicate pentru mai mult timp ar putea ajuta, de asemenea, la finanțarea inițiativelor de decarbonizare din industria siderurgică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.