Încă de anul trecut, specialiștii economici au transmis avertisment după avertisment și au declarată că 2022 nu este un an bun pentru a-ți cumpăra o locuință. Cu toate acestea, piața imobiliară nu poate să rămână blocată, iar o mulțime de oameni au nevoie să se mute din diverse motive.
De ce este 2022 un an PROST să-ți cumperi o LOCUINȚĂ. Mircea Coșea, AVERTISMENT pentru toți
Ce trebuie să știi despre piața imobiliată din anul 2022?
Ei bine, se preconizează că până la finalul anului, în marile oraşe, apartamentele vor fi cu 30% mai scumpe decât în 2020.
Dezvoltatorii imobiliari pun creșterea pe seama majorării prețului la materialele de construcție, deși, potrivit unui calcul la rece, creșterea nu ar trebui să fie mai mare de 6%.
"Încă nu suntem la prețurile pe care preconizăm că le vom avea până la finalul anului", a declarant Andrei Gherman, expert pe piața imobiliară, la Digi24.
În plus, el a spus că această majorare ar putea ajunge de fapt până la 30 - 35 % și a afirmat ca prețul materialelor de construcție s-a majorat considerabil și a dat ca exemplu prețul la fier care s-a dublat.
De ce cresc inclusiv prețurile la apartamentele vechi?
Andrei Gherman a mai explicat că și prețul apartamentelor vechi a crescut, deoarece pentru ele cererea e acum mai mare decât oferta.
"Având în vedere majorarea prețului apartamentelor noi, bugetul cumpărătorilor fiind limitat, ei s-au îndreptat spre imobile vechi, crescând cererea", susține el.
Pandemia de COVID-19 i-a determinat pe români să aleagă locuințele cu curte proprie și evident, cererile au fost extrem de crescute.
"Un alt motiv ar fi că se discută eliminarea beneficiilor fiscale pe care dezvoltatorii le au, iar această decizie se va regăsi în prețul final al locuințelor. Așadar, prețul ar putea crește față de anul trecut cu 30 – 35 % spre finalul acestui an", a spus Andrei Gherman.
Pe de altă parte, unii dezvoltatori anunță scumpiri la blocurile deja construite, pe motiv că au crescut prețurile la materiile prime.
Cum să-ți gestionezi bugetul și cum faci economii. Dacă ai un credit, trebuie să știi ASTA
România, printre ţările UE unde preţurile locuinţelor au crescut în ultimele luni
O analiză a Oficiului European pentru Statistică (Eurostat) arată că preţurile locuințelor au crescut cu 2,6% în zona euro şi cu 2,7% în UE, în trimestrul doi din 2021, comparativ cu precedentele trei luni.
Cele mai importante creşteri au fost înregistrate în Letonia, Slovenia, Austria, Cehia, Olanda, Germania, Croaţia, Suedia, Lituania, Slovacia, Portugalia, Danemarca, Polonia, Malta, Estonia, Finlanda, Irlanda, Spania, Belgia, Italia, Franţa şi România.
Toate statele membre UE pentru care sunt disponibile date au raportat creşteri ale preţurilor locuinţelor în trimestrul doi din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, cel mai important avans fiind în Letonia (6,7%), Slovenia (4,5%), Austria (4,2%), Cehia (3,9%), Olanda (3,8%), Germania (3,7%), Croaţia (3,6%), Suedia (3,5%), Lituania (3,4%), Slovacia (3,3%), Portugalia (3,2%), Danemarca şi Polonia (ambele cu 3,1%), Malta (2,7%), Estonia şi Finlanda (ambele cu 2,6%), Irlanda şi Spania (ambele cu 2,4%), Belgia (1,8%), Italia (1,7%), Franţa şi România (ambele cu 1,6%).
"Se construiește cu 600 – 650 de euro și se vinde la 1.500 de euro"
Economistul Iancu Guda, realizatorul emisiunii "Banii în Mișcare" de la Digi 24 a explicat de ce această majorare anunțată nu este fundamentată.
"Este foarte important să ne uităm la ce spun cifrele. Declarațiile nefondate pe analize netransparente pot fi considerate subiective. Cifrele pentru dezvoltatorii imobiliari, dacă ne uităm la toate veniturile și cheltuielile lor în 2020 arată că pentru un cost de producție de 100 - ca să putem compara - prețul de vânzare e 250. Se construiește cu 600 – 650 de euro și se vinde la 1.500 de euro prețul final.
Din acest cost, materiile prime și materialele sau mărfurile reprezintă cam 30%.
Dacă toate materiile prime s-au dublat, ceea ce nu e adevărat, dar să exagerăm că ar fi așa - deci dacă avem un plus de 30 costuri la materiile prime peste cele 30 initial. Asta înseamnă că impactul final în prețuri ar trebui să fie cam 12%.
Un bloc se construiește în cel puțin 2 ani, iar creșterea prețurilor la materii prime se resimte doar un an. Toată lumea spune că de la anul nu va mai fi acest șoc.
Ar trebui că prețul unui apartament să crească cu 6%, nu mai mult. Dacă ne uităm onest, ăsta ar trebui să fie nivelul de creștere.
Unii încearcă să manipuleze consumatorii. Să nu uităm că sunt unii dezvoltatori care, deși au terminat blocurile deja construite, susțin că le vor scumpi pe motiv că s-au scumpit prețurile la materiile prime, dar pentru ei nu are nicio legătură. E o tentativă a lor de a-și maximiza profitul. Dezvoltatorii nu ar trebui să mai pună totul în spatele clienților", a spus Iancu Guda.
Cu cât se vinde metrul pătrat în marile orașe
Cinci dintre cele șase mari orașe monitorizate constant au înregistrat majorări ale valorilor medii de listare pe segmentul apartamentelor, cea mai semnificativă marjă de creștere fiind observată în Iași.
Excepția de la regulă este reprezentată de Brașov, unde tendința generală de scădere a fost susținută exclusiv de segmentul locuințelor noi.
În București
În septembrie, prețurile apartamentelor disponibile spre vânzare au înregistrat un avans general de 0,9%, de la o medie de 1.569 de euro pe metru pătrat util, până la 1.583 de euro pe metru pătrat. Așteptările proprietarilor au fost mai ridicate doar pe segmentul locuințelor din blocurile vechi, care s-au apreciat cu 2,2%, de la 1.489 de euro pe metru pătrat, la 1.522 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, locuințele din ansambluri rezidențiale au înregistrat o scădere de 0,2%, de la 1.621 la 1.617 euro pe metru pătrat.
În Brașov
Indicele a consemnat, per ansamblu, o scădere de 0,7% al prețurilor apartamentelor, de la 1.442 de euro pe metru pătrat util la finele lui august, la 1.432 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lui septembrie. Cu toate acestea, în cazul locuințelor din blocurile vechi a avut loc o creștere: este vorba de un avans de 0,6%, de la 1.342 la 1.350 de euro pe metru pătrat. La polul opus, locuințele noi din Brașov au înregistrat o scădere de 1%, de la 1.546 la 1.531 de euro pe metru pătrat.
În Cluj-Napoca
Prețul apartamentelor s-a majorat cu 0,6% în septembrie, ajungând la o valoare medie de 1.985 de euro pe metru pătrat util, față de 1.973 de euro pe metru pătrat la finele lui august. Prețurile locuințelor din blocurile vechi au crescut cu 1,6% (de la 1.965 la 1.996 de euro pe metru pătrat), în vreme ce locuințele din ansamblurile noi au consemnat un recul de 0,5% (de la 1.983 la 1.974 de euro pe metru pătrat).
În Constanța
În prima lună de toamnă, valoarea medie a apartamentelor scoase la vânzare a înregistrat o creștere de 1%, de la 1.347 de euro pe metru pătrat util, la 1.360 de euro pe metru pătrat. Prețurile s-au majorat pe ambele segmente de piață analizate, însă într-o măsură diferită: apartamentele vechi s-au apreciat cu 0,2% (de la 1.338 la 1.341 de euro pe metru pătrat), iar unitățile locative nou-construite, cu 1,9% (de la 1.360 la 1.386 de euro pe metru pătrat).
În Iași
S-a constatat o creștere de 3,6% în luna septembrie, de la o medie de 1.131 de euro pe metru pătrat util, la 1.172 de euro pe metru pătrat. Prețurile locuințelor din blocurile vechi s-au majorat cu 2,1%, de la 1.130 la 1.154 de euro pe metru pătrat. Pe segmentul apartamentelor nou-construite, pe de altă parte, a avut loc un avans mai semnificativ, de 4,7% mai exact, de la o medie de 1.131 de euro pe metru pătrat, la 1.184 de euro pe metru pătrat.
În Timișoara
Valoarea medie a unui apartament a crescut cu 0,6% de la 1.349 la 1.357 de euro pe metru pătrat util. Pe segmentul locuințelor vechi disponibile spre vânzare pe piața timișoreană a fost consemnat un avans de 0,5% al prețurilor, de la 1.347 la 1.354 de euro pe metru pătrat. Locuințele noi s-au scumpit cu 1%, de la 1.357 la 1.371 de euro pe metru pătrat util.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.