Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat, marţi, că majorarea vârstei de pensionare este prevăzută în PNRR, menţionând că soluţia tehnică este la Ministerul Muncii, iar o decizie se va lua la nivelul coaliţiei de guvernare, având în vedere că este un jalon cu "extrem de mare impact" asupra populaţiei şi lucrurile trebuie "bine cumpănite".
"Creşterea vârstei de pensionare şi alinierea, de fapt, a vârstei de pensionare este prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, însă termenul, din câte îmi aduc aminte, este anul 2035. E un jalon care urmează după jalonul de pensii speciale şi pe care, la momentul potrivit, o să-l prezinte colegii de Ministerul Muncii, fiind, de asemenea, o greutate ca aceste reforme în ceea ce priveşte cheltuielile publice cu pensiile să poată să fie validate de către Comisia Europeană. Sunt cele mai grele jaloane şi trebuie să le acordăm sprijin, pentru că, până la urmă, România, interesul României este în joc", a afirmat Boloş, la Parlament.
El a precizat că, potrivit legislaţiei existente, această aliniere a vârstei de pensionare la bărbaţi şi femei este trecută textual în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
"Detaliile tehnice le vor oferi colegii de la Ministerul Muncii care răspund de ducerea la bun sfârşit al acestui jalon", a adăugat Marcel Boloş.
Întrebat în legătură cu faptul că jalonul prevede pensionarea facultativă până la vârsta de 70 de ani, ministrul a menţionat că "jalonul vorbeşte despre acordarea de stimulente pentru a duce vârsta de pensionare până la 70 de ani".
El a adăugat că acest lucru înseamnă că sunt acordate anumite facilităţi pentru cei care au depăşit vârsta de pensionare şi sunt activi pe piaţa muncii.
"Aşa prevede jalonul, dar, repet, soluţia tehnică este la Ministerul Muncii şi este o decizie care se va lua la nivelul coaliţiei, pentru că este un jalon cu extrem de mare impact asupra populaţiei şi trebuie cumpănite bine lucrurile din acest punct de vedere. Nu pot să vă ofer alte informaţii decât cele care sunt în jalon", a explicat Boloş.
Conform acestuia, Ministerul Muncii lucrează în prezent pentru a termina jalonul privind pensiile speciale, care este "extrem de greu" şi sunt implicate şi ministerele de linie, fiind "un volum de muncă imens".
"Deja cred că suntem la al doilea set de observaţii pe care l-am primit de la Comisia Europeană, dar este un lucru care se petrece în mod uzual, în care Comisia vede un progres în proiecte şi amendamente. Obervaţiile Comisiei vin în acelaşi termen de analiză, de opţiuni şi de analiză de sustenabilitate şi de aliniere a pensiilor la contributivitate. Aceste condiţii sunt fundamentale pentru reformă, vorbesc din perspectiva pensiilor speciale, cele care privesc vechimea în profesie, care privesc limita de vârstă sau stagiul minim de cotizare. Sunt elemente definitorii ale acestei reforme, dar sunt convins că Ministerul Muncii, împreună cu ministerele de linie, vor aduce cea mai bună formă a acestui acestui proiect de lege şi trebuie să le acordăm sprijin pentru ca să poată duce această misiune grea la bun sfârşit", a adăugat ministrul.
Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a declarat că social-democraţii se opun creşterii vârstei de pensionare, iar discuţia pe această temă trebuie tranşată înainte de a da naştere şi la alte "îngrijorări" pentru români.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.