Publicitate
Ministerul Finantelor dezvoltă un proiect privind introducerea așa-numitei Declarații Unice Inteligente, prin care propune eliminarea componentei declarației cu estimatul pentru următoarea perioadă. Această Declarație Unică Inteligenta va fi precompletata cu informații din baza de date ANAF, din e-Factura, e-TVA și altele, conform Profit.ro.
Noua Declarație Unică Inteligentă, sau Declarație Unică Digitală, în funcție de cum va fi stabilit numele „aduce o serie de noutăţi. Înlocuieşte Declaraţia Unică actuală şi, înainte de toate, se elimină estimatul, adică nu mai depui o declaraţie cu estimatul pentru următoarea perioadă. Apoi, în conţinutul Declaraţiei sunt proceduri care vor fi automatizate, precompletări, calcule în interiorul Declaraţiei.
Venitul net asupra căruia se aplică impozitul nu va mai fi determinat prin auto-declarare de către persoana fizică, ci va fi extras automat din bazele de date disponibile. Declarația va fi precompletată, iar contribuabilul va avea posibilitatea de a aduce modificări, dar cu justificările necesare”, a spus ministrul Boloș, conform sursei citate.
Ministerul se consulta acum cu mediul privat cu care negociază implementarea acesteia începând cu luna mai 2026, anul viitor fiind unul de tranziție.
Un mare semn de întrebare
Pentru a vedea mai îndeaproape ce impact ar putea avea această nouă măsură fiscală asupra mediului de afaceri, DCBusiness a stat de vorbă cu analistul economic Adrian Negrescu care pune la îndoială felul în care vor interacționa bazele de date pentru ca această declarație precompletată să fie una corectă.
”Marele semn de întrebare este legat de acuratețea datelor pe care le deține ANAF, a informațiilor pe care le va introduce în această declarație precompletată pentru că sunt reale semne de întrebare legate de accesul la datele ANAF-ului și de modul în care vor calcula impozitele datorate de români și cel în care vor fi plătite, până la urmă, de către contribuabili.
Este un semn de întrebare legat de metodologie, de modul în care vor interacționa bazele de date și de modul în care va fi aplicată această declarație. În momentul de față, este aproape imposibil să vii cu o astfel de declarație. Probabil în 2026 este cel mai viabil termen dar doar în cazul în care statul va avea acces la toate informațiile legate de veniturile românilor, de averile lor, de ce dețin: case apartamente, terenuri, toate informațiile absolut esențiale pentru a construi o declarație de venit precompletată de către ANAF.
Un drum lung către digitalizare
În continuare, Adrian Negrescu a vorbit despre haosul actual în ceea ce privește digitalizarea sistemului fiscal, după cum am văzut în protestele și revendicările patronatelor și contabililor din țară.
”Dacă totul va funcționa cum trebuie, ar trebui ca aceste declarații precompletate să fie emise automat dintr-un server, dar într-o lume ideală în care pare că Ministrul Boloș trăiește. În realitatea cotidiană este un adevărat haos în datele financiare ale statului, declarațiile se fac pe proprie răspundere și sunt luate în calcul veniturile declarate de către contribuabili. Până să ajungem ca statul să identifice din start veniturile fiecărui român mai este multă bătaie de cap, mai ales logistic la ANAF. În momentul de față nici măcar e-Factura nu își arată efectele cu adevărat pozitive. Încasările statului au crescut, dar nu ca urmare a introducere e-Factura, ci ca urmare reducerii evaziunii fiscale pe segmentul de TVA”, a conchis Adrian Negrescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.