Bogdan Chirieac: Consiliul Concurenței, încă o instituție care ”funcționează”

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Constantinescu: O evaluare a modului în care au evoluat preţurile la combustibili va fi demarată în perioada următoare, la iniţativa Consiliului Concurenţei / Foto: Arhivă
Constantinescu: O evaluare a modului în care au evoluat preţurile la combustibili va fi demarată în perioada următoare, la iniţativa Consiliului Concurenţei / Foto: Arhivă

Analistul Bogdan Chirieac este ironic atunci când vine vorba despre verificările făcute de Consiliul Concurenței.

În contextul în care Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a fost chemat la Comisia de economie pentru a explica ce se întâmplă cu anchetele pe care le întreprinde în contextul exploziei prețurilor în România, analistul apreciază că ”piața liberă are regulile sale. Consiliul Concurenței în țările avansate împiedică formarea cartelurilor. Altminteri, mărirea prețului cât vrea vânzătorul, cel care vinde produsul, nu este interzisă de nicio lege. Ne pare rău, aceasta e situația, deși investighează ouăle, ouăle sunt produse cu valoare mică, mai ales de producători români”.

Analistul, vorbind despre scumpirile carburanților și despre investigațiile pornite în urmă cu doi sau trei ani, a opinat că aceștia (carburanții) ”sunt produși și vânduți de companii străine. Consiliul Concurenței din România nu are capacitatea sub nicio formă să se lupte cu departamentele juridice din aceste companii”, a explicat Chirieac la Antena 3.

Despre faptul că la ora actuală nu există nicio instituție care să verifice prețurile la pompă sau în magazine, Bogdan Chirieac a mai apreciat că: ”Nu este coordonată, despre asta este despre asta (Consiliul Concurenteței n. r.)”. Analistul a dat un exemplu: ”E vorba că eu vreau să vă vând benzina cu 30 de lei litru. E în regulă, atâta timp cât o fac doar eu. Problema este să nu crească toată lumea prețul odată cu mine. Așa că puteți lua benzina de la mine cu 30 sau de la alții cu 9 lei, aceeași benzină. Și atunci, legile pieței intervin. Nu au această capacitate (Consiliul Concurenței n. r.). Anchetele la Consiliul Concurenței durează cinci ani, după care mai urmează instanțele. Justiția din România nefuncționând, mai durează încă 5-6-7 ani și, după 12 ani, nu mai e de actualitate, s-a pierdut, s-a uitat, s-a întâmplat. Deci, aveți o altă instituție care ”funcționează”. Când avem astfel de ”trăiri” să ne gândim la ce a spus Excelența Sa președintele Klaus Iohannis: ”Trăim într-un stat eșuat”. De ce credeți că onorabilul Consiliu al Concurenței ar fi altfel decât celelalte instituții ale statului român”, a conchis Bogdan Chirieac.

Bogdan Chirițoiu, audiat la Comisia economică din Senat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9774
Diferența 0.0004
Zi precendentă 4.977
USD
Azi 4.6059
Diferența 0.0061
Zi precendentă 4.5998
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9774 RON
USD flag1 USD = 4.6059 RON
GBP flag1 GBP = 5.9635 RON
CHF flag1 CHF = 5.2114 RON
AUD flag1 AUD = 2.9077 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.2194 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4415 RON
SEK flag1 SEK = 0.4618 RON
XAU flag1 XAU = 463.3913 RON
Monede Crypto
1 BTC = 399218.78RON
1 ETH = 8761.85RON
1 LTC = 397.07RON
1 XRP = 10.02RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel