În același timp, aproape 5 miliarde de oameni la nivel global au devenit mai săraci, în timp ce se confruntă cu inflația, războiul și criza climatică. Ar fi nevoie de aproape 230 de ani pentru a elimina sărăcia pe baza traiectoriei actuale, scrie CNN.
Raportul, care se bazează pe date compilate de Forbes, a fost pregătiti să coincidă cu începutul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția, o întâlnire de elită a unora dintre cei mai bogați oameni din lume și a liderilor politici.
Deși inegalitatea este în creștere, există câteva puncte luminoase, a declarat Nabil Ahmed, directorul pentru justiție economică și rasială al Oxfam America. Muncitorii și-au arătat puterea prin greve și acorduri care le îmbunătățesc remunerația și condițiile de muncă. De asemenea, unele guverne au fost de partea lor, promovând politici menite să consolideze drepturile lucrătorilor.
Topul celor cinci
Elon Musk, care conduce mai multe companii, printre care Tesla și SpaceX, a avut cel mai mult de câștigat în ultimii ani. Averea sa a urcat vertiginos la 245,5 miliarde de dolari la sfârșitul lunii noiembrie, cu 737% mai mult decât în martie 2020, după luarea în calcul a inflației.
Bernard Arnault, președintele gigantului francez al produselor de lux LVMH, și familia sa aveau o avere netă de 191,3 miliarde de dolari, în creștere cu 111%.
Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, avea o avere de 167,4 miliarde de dolari, în creștere cu 24%; în timp ce averea fondatorului Oracle, Larry Ellison, se ridica la 145,5 miliarde de dolari, în creștere cu 107%.
Lista celor mai bogate cinci persoane a fost completată de directorul general al Berkshire Hathaway, Warren Buffett, a cărui avere netă a crescut cu 48%, ajungând la 119,2 miliarde de dolari.
În general, miliardarii și-au văzut averea crescând cu 3.300 de miliarde de dolari, sau 34%, din 2020, averile lor extinzându-se de trei ori mai repede decât rata inflației, potrivit Oxfam.
Miliardarii americani, dintre care mulți își obțin averea din capitalul social al companiilor pe care le conduc, sunt cu 1.600 de miliarde de dolari mai bogați.
Puterea marilor companii
În raportul din acest an, Oxfam susține că întreprinderile înregistrează profituri mari, care contribuie la alimentarea averilor celor bogați. Șapte din 10 dintre cele mai mari companii publice din lume au un miliardar ca acționar principal.
Mai mult, 1% dintre cei mai puternici dețin 43% din activele financiare ale lumii, potrivit Oxfam, pe baza datelor de la Wealth X. În Statele Unite, acest grup deține 32%, iar în Asia, 50%. În Orientul Mijlociu, cei 1% din top dețin 48% din averea financiară, în timp ce în Europa, procentul este de 47%.
"Puterea publică poate ține în frâu puterea corporatistă dezlănțuită și inegalitatea - modelând piața pentru a fi mai echitabilă și liberă de controlul miliardarilor", a declarat Amitabh Behar, directorul executiv interimar al Oxfam International, într-o declarație. "Guvernele trebuie să intervină pentru a desființa monopolurile, pentru a da putere lucrătorilor, pentru a impozita aceste profituri corporative masive și, în mod crucial, pentru a investi într-o nouă eră de bunuri și servicii publice."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.