În august 2022, Pentagonul a anunțat că a atribuit cinci contracte în valoare totală de 4,9 miliarde USD în cadrul programului NGAP [pentru „Next Generation Adaptive Propulsion”], ce-și propune să dezvolte un nou reactor cu ciclu adaptiv destinate avioanelor de luptă din generația a 6-a pentru US Air Force, reactor menit să devină piatra de temelie a unui „sistem al sistemelor” numit NGAD [Next Generation Air Dominance].
Dacă printre companiile selectate, prezența producătorilor de motoare GE Aviation și Pratt & Whitney nu a stârnit nedumerire, nu același lucru se poate spune despre apariția pe listă a giganților Lockheed-Martin, Northrop Grumman și Boein. „Contractul vizează execuția fazei de prototip a programului„Next Generation Adaptive Propulsion” și se concentrează pe furnizarea de capacități pentru sistemele de propulsie destinate viitoarelor platforme NGAD”, a precizat, fără alte detalii, anunțul de atribuire a acestor contracte.
Și, surpriză, bătălia se va da între Lockheed-Martin și Boeing, deoarece Northrop-Grumman a anunțat, săptămâna trecută, să se retragă din cursă. Interesant este că, într-un film promoțional lansat în noiembrie 2021, Northrop Grumman a dezvăluit proiectul unui nou avion de luptă care, ca formă semăna cu imaginea conceptuală a NGAD prezentată de Forțele Aeriene americane cu câteva luni mai devreme.
În lipsa unor detalii suplimentare, s-a sugerat că acest dispozitiv ar putea fi dezvoltat pentru programul F/A-XX, adică echivalentul NGAD pentru Marina SUA. Lucrurile par să se precipite pe acest segment, din moment ce Pentagonul a cerut Congresului o finanțare de 9 miliarde de dolari pentru perioada 2024-28.
Conform așteptărilor acestui program dezvăluite de Marina SUA, F/A-XX va fi, la rândul lui, în centrul unui „sistem al sistemelor” numit FoS. Fiind în măsură să transporte arme cu rază lungă de acțiune și să implementeze o gamă întreagă de senzori activi, acest dispozitiv va trebui să aibă o rază de acțiune mai mare și o viteză mai mare decât actualul F/A-18 Super Hornets.
Citește și Rușii au început să copieze rachetele altora? Se pare că da
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.