De ce tot crește indicele ROBOR? ”Pentru că, dind păcate, statul nu prea face nimic pentru a stăvili inflația. Inflația și dobânzile sunt în strânsă legătură. Cu cât crește inflația, cu atât Banca Națională va încerca să crească dobânzile, pentru a scumpi creditul și a stăvili inflația. Din păcate, nu se întâmplă acest lucru.
Din punctul meu de vedere, măsurie sunt tardive, pentru că inflația a explodat, a trecut deja de 12% pe majoritatea claselor de produse. La alimente este deja de vreo 15%, cel puțin în luna aprilie, iar tendința de creștere a dobânzilor va continua. Suntem abia la începutul acestui ciclu de creștere de dobândă. Trebuie să ne așteptăm la o dobândă de 7-8% pentru ROBOR și de 4-5% pentru IRCC în perioada următoare, astfel încât ratele românilor se vor dubla până la sfârșitul anului”, a spus analistul Adrian Negrescu pentru Realitatea TV.
Noi vom plăti, prin taxe și impozite
În altă ordine de idei, întrebat cum suportă românii cheltuielile statului (circa 6.230 de lei pe cap de locuitor în luna martie), din ce în ce mai mari, economistul a declarat: ”Din păcate, ne adâncim în cheltuieli, încercăm să acoperim din aceste cheltuieli publice toate problemele și, din păcate, ne adâncim în împrumuturi. Este o mare problemă, pentru că toate aceste împrumuturi le vom plăti noi, cu vârf și îndesat. Prin taxe și impozite. Nu vom scăpa de acești bani, sunt bani pe care îi vom plăti noi, companiile fizice și juridice, iar această amanetare a viitorului va reduce din competitivitatea economică a României. Deja suntem priviți ca un paria în această zonă a Europei”, a subliniat Adrian Negrescu pentru Antena3.
Citește și Explozia ROBOR. Daniel Zamfir îl face praf pe șeful ARB: ”IRCC este aproape de 3 ori mai mic!”
Între timp, Criprian Dacălu, economist șef al BCR estimează că este de așteptat ca ”BNR să majoreze dobânda de politică cheie cu 100 pb la 4,00% la ședința Consiliului din 10 mai. Rata facilității de credit, care ar trebui să rămână instrumentul de politică operațional relevant în cadrul unei politici stricte de gestionare a lichidității, ar trebui să atingă 5,00%. Vedem rata terminală la 5,50% pentru rata cheie și 6,50% pentru facilitatea de credit până la sfârșitul acestui an”.
Punct de vedere susținut și de Valentin Tătaru, de la ING Bank, în opinia căruia Banca Naţională ”va anunţa cea mai recentă decizie privind rata de politică monetară pe 10 mai. Estimăm o creștere cu 100 de puncte de bază până la 4,00%, care va fi în continuare cea mai mică rată cheie din regiunea CEE4. În alegerea creștere versus inflație, BNR pare să se încline în continuare spre prima”,
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.